Schorpioen amputeert bij aanval eigen staart én anus

REDACTIE GROEN

Spinnen kunnen een poot afstoten en hagedissen hun staart, als ze bedreigd worden. Zuid-Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook schorpioenen dit overlevingskunstje kennen. Hun onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Een schorpioen die wordt aangevallen, kan net als een hagedis zijn staart amputeren. Maar, groeit bij een hagedis de afgeworpen staart weer aan, de schorpioen moet het voortaan zonder doen. Met alle gevolgen van dien. Hij verliest met zijn staart niet alleen de gifstekel waarmee hij zijn aanvallers met gif kan injecteren, maar ook zijn anus. Hij kan dus niet meer poepen.

De onderzoekers bestudeerden het schorpioenengeslacht Ananteris. Veertien soorten uit dit geslacht kunnen, wanneer ze door een belager bij de staart worden gepakt, die staart afstoten en zo ontkomen. De wond geneest snel. Door het verlies van zijn gifstekel kan de schorpioen voortaan alleen nog kleinere prooien vangen, die hij kan overmeesteren zonder gif te gebruiken.

Het verlies van zijn anus, die zich in de staart bevindt, is heel wat verstrekkender voor het dier. De uitwerpselen, die geen uitweg naar buiten meer kunnen vinden, stapelen zich op in het lijf van de schorpioen. De onderzoekers waren er zelfs getuige van dat een schorpioen, doordat de druk van binnen te hoog opliep, nog een stukje van zijn overgebleven staartstompje verloor.

Geen gifstekel meer en niet meer kunnen poepen, dat is ingrijpend. Toch kunnen de schorpioenen na hun zelfmutilatie nog tot een maand of acht in leven blijven, en zich nog voortplanten ook. Waarschijnlijk is blijven leven zónder staart vanuit evolutionair oogpunt gunstiger dan sterven mét staart - en anus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden