Schoppende agente deed wat nodig was

OM vervolgt Rotterdamse niet Korpschef hekelt te snelle oordelen

De agente die anderhalve week geleden in Rotterdam-Zuid een dronken man bij zijn arrestatie meerdere schoppen verkocht, wordt daarvoor niet strafrechtelijk vervolgd. Uit onderzoek van de politie Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie blijkt dat de vrouw 'goed en conform de regels heeft gehandeld'. Daarmee is de discussie over het al dan niet toelaatbaar optreden van de agente allerminst verstomd.

De opschudding ontstond vorige week dinsdag, twee dagen na de omstreden arrestatie, nadat op internet beelden van het incident opdoken. In het filmpje van ruim een minuut was te zien dat de agente zeker drie forse trappen aan de man, een 29-jarige Let, uitdeelde. Ogenschijnlijk maakte de vrouw zich schuldig aan buitensporig fysiek geweld. De commotie werd groter toen getuigen beweerden dat de arrestant een weerloze, geenszins agressieve man was. Het Bureau Interne Zaken van het Rotterdamse korps startte een onderzoek. De agente en een mannelijke collega die bij de arrestatie aanwezig was, werden niet geschorst. Zij hebben zich ziek gemeld en zaten de afgelopen week thuis.

Uit het onderzoek blijkt dat de filmbeelden slechts een deel van het verhaal vertellen. Volgens getuigen die door de politie zijn gehoord, was de Let agressief en schopte en sloeg hij om zich heen toen hij wegens openbare dronkenschap en belediging werd aangehouden. De agenten slaagden er niet in om hem goed in de handboeien te slaan, waardoor de man de boeien - die aan een hand vastzaten - als slagwapen zou kunnen gebruiken. De politie probeerde hem tevergeefs met pepperspray tot bedaren te brengen. Toen ook dat niet lukte, 'werkte de agente de man met enkele gerichte trappen tegen de grond'. Een daarvan was in zijn kruis. Volgens het Openbaar Ministerie was dat 'proportioneel'.

Gezien de gevoeligheid van de zaak en de ontstane maatschappelijke onrust, is het onderzoek voorgelegd aan twee externe deskundigen; een hoofdofficier en een oud-korpschef, beiden uit een andere regio. Volgens het OM in Rotterdam onderschrijven zij de beslissing om de agente niet te vervolgen. De aangifte van de Let is geseponeerd.

De Rotterdamse korpschef Frank Paauw heeft gisteren fel uitgehaald naar 'media, burgers en ook de politiek', die volgens hem een mening hadden 'zonder de context te kennen'. "Dat heeft mij verbaasd en geïrriteerd". Hij noemt het gebruikte geweld 'noodzakelijk en onvermijdelijk'.

De Rotterdamse raad houdt morgen waarschijnlijk een spoeddebat over de kwestie. Fractieleider Arno Bonte van GroenLinks sprak vlak na het incident over 'buitensporig politiegeweld'. Hij zal burgemeester Ahmed Aboutaleb vragen om de geweldsinstructies voor politieagenten aan te scherpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden