'Schop en sla geen hulpverleners'

Nieuwe campagne vraagt om respect

"Als we in oorlogstijd respect hebben voor hulpverleners, waarom dan niet in vredestijd?" Deze vraag staat centraal in de nieuwste campagne van de Stichting Ideële Reclame (Sire). In tal van media-uitingen wil Sire er vlak voor Oud en Nieuw nog eens op wijzen hoe 'schandelijk' geweld tegen hulpverleners is.

Verschillende tv- en radiospots belichten hoe medisch personeel in oorlogsgebied zijn werk ongestoord doet, terwijl hulpverleners hier geschopt, geslagen en uitgescholden worden. Sire liet hiervoor situaties door acteurs naspelen.

Aanleiding voor de nieuwe campagne is een onderzoek van strategisch onderzoeksbureau Trendbox onder vijfhonderd Nederlanders. Daaruit blijkt dat 83 procent het geweld tegen hulpverleners 'spuugzat' is. De helft van de ondervraagden maakt zich 'grote zorgen' over het fenomeen. Onterecht lijkt dat niet.

Hoewel het aantal meldingen van incidenten de afgelopen vier jaar licht daalde, komen incidenten nog vaak voor. Zo had 79 procent van het ambulancepersoneel dit jaar te maken met verbaal of fysiek geweld. Bij politiemensen was dat 73 procent, voor de brandweer 44 procent. Een uitschieter vormt treinpersoneel, waar 93 procent met geweld te maken had, waarvan 56 procent fysiek.

"Die percentages zijn voor ons te fors om te laten liggen", zegt Sire-bestuurslid Hans Peters. "Neem de brandweer. Van de 28.000 brandweerlieden werken er 22.000 vrijwillig. De kans is groot dat die zich gaan afvragen waar ze het voor doen. Zoiets geldt ook in de zorg, waar het moeilijk is om mensen te vinden."

Heilwine Bakker reageerde gisteren voorzichtig op de campagne. Als psychologe en directeur van psychologisch training- en adviesbureau Balans & Impuls begeleidt ze hulpverleners met klachten als gevolg van geweld. "Je moet ergens beginnen", zegt ze.

Bakker is voorzichtig, zo zegt ze, omdat de campagne aan symptoombestrijding doet. "Het echte probleem ligt dieper. Door de welvaart van de afgelopen decennia hebben mensen een hoog zelfbeeld. Nederlanders kunnen er slecht tegen als iemand hen bijvoorbeeld gebiedt aan de kant te gaan. Dit is dan ook absoluut geen probleem dat je alleen in de onderklasse aantreft."

Volgens Bakker ligt de echte oplossing van het probleem bij ouders. "Die moeten hun kinderen leren om op een sportieve manier om te gaan met een terechtwijzing. Zij moeten leren dat ze geen koninkjes zijn."

Vooral trein- en ambulancepersoneel heeft last van geweld

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden