Schoorsteen Piet

Op zich heeft RTL een treffend argument gebruikt, gisteren, in zijn persverklaring om Zwarte Piet in de ban te doen: 'Ooit hebben we afscheid genomen van de roe en we stoppen ook geen kinderen meer in de zak naar Spanje, omdat het niet meer paste in ons tijdsbeeld'. Het is waar dat ook tradities niet altijd ongeschonden de tand des tijds kunnen doorstaan. Maar meestal gaan die veranderingen vanzelf, geleidelijk aan en soms bijna ongemerkt: op een dag word je wakker en realiseer je je dat je al een tijdje je roe en zak kwijt bent.

Anders gaat het als die veranderingen abrupt geschieden naar aanleiding van een hysterische en hatelijke wisseling van argumenten over en weer. RTL had het over objecten (de roe en de zak) die niet meer passen in 'ons' tijdsbeeld. Hier staat 'ons' voor de Nederlandse bevolking. Een op consensus gericht bezittelijk voornaamwoord dus. Maar dan vervolgt de RTL-verklaring: 'In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet'. Hier verliest het voornaamwoord zijn klanken van eensgezindheid: 'onze' staat voor de unilaterale visie van de RTL-directie aangevuld met een dunne en activistische bovenlaag. Een smalle basis dus. De bevolking is door RTL niet geraadpleegd en een referendum over Zwarte Piet is nog ver weg. Wel heeft RTL 'vele gesprekken gevoerd met voor- en tegenstanders'. Maar omdat door sommige deelnemers aan de discussie een verklaring moest worden getekend waarin expliciet 'afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest' ben ik niet gerust op de pacificerende werking van de jongste RTL-beslissing.

Die zogenaamde 'Schoorsteen Piet' is de creatie van een minderheid die zichzelf als verlicht beschouwt en voor zichzelf een vrijbrief creëert om haar wil aan een ruime en imponerende meerderheid op te leggen. Democratie 0.0. De peilingen schatten dat tussen de 70 en 85 procent tot het Zwarte Piet-kamp behoort. Met een natte vinger schat ik zelf dat 95 procent van de RTL-kijkers daartoe behoren.

Gisteren zetten de RTL-bazen een foto van de universele Schoorsteen Piet bij hun verklaring: een blanke jonge man met hier en daar een roetveeg. Maar, pot-jan-drie-dubbeltjes-nog-an-toe, hij lijkt op Edwin van der Sar, de ex-keeper van Oranje! En hoe vind je nou zo snel duizenden Van der Sar look-a-likes op 5 december? Want dit was het aantrekkelijke aan de Zwarte Pieten: net als de Sinterklazen waren ze allemaal inwisselbaar voor elkaar. Door de zwarte schmink kon je ome Wim niet van tante Sidonia onderscheiden. En nog veel erger: de Schoorsteen Piet van RTL is hoogst discriminerend voor zwarte mensen die, anders dan de rol van Zwarte Piet, de rol van Schoorsteen Piet nooit zullen mogen spelen. Je kunt een roetveeg op een zwart gezicht nooit en te nimmer met het blote oog opmerken. Dan zullen kinderen zwarte Schoorsteen Pieten met de door elites gehate 'Black Faces' verwarren en in koor brullen: Zwarte Piet, Zwarte Piet!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden