Schoorlse duinen opnieuw in brand

Brandweermannen tijdens een blusactie in augustus van dit jaar, toen 150 hectare duinen in vlammen opging. ( ANP) Beeld
Brandweermannen tijdens een blusactie in augustus van dit jaar, toen 150 hectare duinen in vlammen opging. ( ANP)

In het duingebied van Schoorl is woensdagmiddag rond half zes opnieuw brand uitgebroken. De brand woedt in natuurgebied De Kerf en beslaat een gebied van veertig bij veertig meter.

Dit heeft de politie woensdagavond bekendgemaakt. Omdat de wind richting de kust staat, lopen inwoners van Schoorl en het naastgelegen Bergen geen gevaar.

Meerdere brandweerkorpsen zijn in actie om de brand te blussen. Het vuur ontstond in een gebied met bos en sloeg over naar een deel met helmgras en heide. De brand is volgens de politie „redelijk onder controle te houden”. De brandweer zorgt ervoor dat de brand zich niet verder uitbreidt.

Burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen, waar Schoorl onder valt, spreekt van „een geluk bij een ongeluk dat bewoners ditmaal geen gevaar lopen”. Ze noemt het wel „allerverschrikkelijkst dat weer een stuk van het duingebied in vlammen opgaat”.

De politie kan nog niets zeggen over de oorzaak van de brand. Ze heeft wel scherp gecontroleerd en alle mensen die in het duingebied aanwezig waren om legitimatie gevraagd.

Het is de vierde duinbrand in drie maanden tijd. Eerst brak op 28 augustus brand uit in het Schoorlse duingebied. Hierbij ging 150 hectare duinen in vlammen op en was de brandweer dagenlang aan het blussen. Vervolgens was het 16 september enkele kilometers verderop raak; in de duinen tussen Bergen en Bergen aan Zee. De brandweer was deze brand binnen enkele uren meester. Vrijdag woedde er opnieuw een duinbrand, maar ook deze was snel onder controle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden