Schoonzoon Trump krijgt een prachtige deal uit China

vastgoed | Jared Kushner, de man van Ivanka Trump, sluit een 'ongebruikelijk voordelige' deal met een Chinese verzekeraar.

MERLIJN VAN DIJK en REDACTIE ECONOMIE

Een even lucratieve als controversiële deal tussen het Amerikaanse vastgoedbedrijf Kushner Companies en de Chinese verzekeraar Anbang is in de maak, aldus persbureau Bloomberg. Kushner Companies is het voormalige vastgoedbedrijf van Jared Kushner. Kushner is schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Na zijn aanstelling verkocht Kushner zijn aandelen in het bedrijf aan een familietrust onder leiding van zijn moeder. Directeur Wu Xiaohui van koper Anbang heeft sterke banden met de top van de Chinese communistische partij. Politiek en zakendoen krijgen de schijn van verwevenheid met deze overeenkomst.

Spil van de deal is de Marquee Manhattantoren in New York. Met de koop is 4 miljard dollar gemoeid. Iets meer dan 400 miljoen daarvan stroomt direct in de zakken van de familietrust van de Kushners.

Anbang maakt niet alleen geld over. De Chinezen nemen ook de hypotheekschuld van Kushner Companies grotendeels over. In plaats van 250 miljoen dollar hoeft het bedrijf nog maar 50 miljoen te betalen. De Amerikaanse vastgoedinvesteerder behoudt nog een aandeel in de toren. Vastgoedexperts, geraadpleegd door Bloomberg, noemen de deal 'ongebruikelijk voordelig voor Kushner Companies.'

Zeker omdat de Marqueetoren bijna het einde van Kushner Companies betekende. In 2007 kocht Kushner het kantoor voor 1,8 miljard dollar, toen het hoogste bedrag ooit betaald voor een wolkenkrabber. Maar de crisis kwam. Andere investeerders moesten bijspringen om Kushner Companies overeind te houden. Geen slechte investering blijkt, nu de Chinezen diep in de buidel willen tasten om de familie Kushner uit de brand te helpen. En zo ontstaat de vreemde situatie dat twee bedrijven met familiebanden in de hoogste politieke kringen nu ook zakenpartners worden.

Miljonair en vastgoedmagnaat Jared Kushner trouwde in 2009 met Trumps oudste dochter Ivanka. Vorig jaar speelde de schoonzoon een prominente rol in de campagne. Toen hij later door Trump werd benoemd als topadviseur van Het Witte Huis, viel al snel het woord nepotisme.

Kushner beloofde de leiding over zijn bedrijven over te dragen aan familieleden. Het vastgoedbedrijf verkocht hij aan een familietrust onder leiding van zijn moeder, voor een onbekende prijs.

Niettemin zwol de kritiek aan. De Amerikaanse wet stelt dat een leider van een overheidsinstelling geen familieleden mag benoemen. Maar het Witte Huis is geen instelling, repliceerde een jurist van Trump.

undefined

Kleindochter

Ook over Anbang doen de nodige verhalen de ronde. Zo trouwde ceo Wu met Zhuo Ran, de kleindochter van Deng Xiaoping. Deze voormalig leider van de volksrepubliek staat bekend als aanjager van grote Chinese hervormingen na de dood van Mao Zedong. Het huwelijk is ondertussen op de klippen gelopen, maar de vervlechting van Anbang met de Chinese politiek en overheid lijkt de breuk te hebben overleefd.

Wu blijkt het erg goed te kunnen vinden met de toezichthouders van de verzekeringsbranche. Zij veranderden enkele keren de regels om Anbangs expansiedrift te faciliteren.

En nu is de verzekeraar ook op oorlogspad in het buitenland. Het kocht in Nederland de verzekeringstak van SNS Reaal. In België de verzekeraar Fidea en in New York het Waldorf Hotel, voor bijna 2 miljard dollar.

Kushner Companies laat in een geschreven reactie weten dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. Ook de Chinezen zijn zich van geen kwaad bewust. "Anbang is een transparant bedrijf dat zich houdt aan de regels", laat een woordvoerder weten.

Toch is Anbang nu zakenpartner van Trumps adviseur en schoonzoon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden