Schoonzoon stort de koning in een crisis

Kerst vierde hij dit jaar niet zoals gebruikelijk op het Zarzuela paleis in Madrid. En in het wassenbeeldenmuseum mag zijn figuur niet langer naast de koninklijke familie staan. Het is verbannen naar de zaal met topsporters.

Iñaki Urdangarin (43), schoonzoon van koning Juan Carlos, wordt op afstand gehouden nu hij dagelijks voorpaginanieuws is in Spanje. Deze week werd Urdangarin officieel aangeklaagd, 6 februari moet hij voorkomen.

De man van prinses Cristina heeft de koninklijke familie ernstig in verlegenheid gebracht. Niet eerder in zijn 36-jarige loopbaan maakte koning Juan Carlos zo'n crisis mee binnen zijn gezin.

Wat er aan voorafging: Urdangarin, oud-Olympisch handbalspeler, getrouwd met prinses Cristina, afkomstig uit een goede familie, vader van vier kinderen en vaak bestempeld als de ideale schoonzoon, zou tussen 2004 en 2006 voor enorme bedragen aan overheidsfondsen hebben verduisterd. Spaanse media spreken van 5,8 miljoen euro.

Zijn Instituto Nóos, dat geen winstoogmerk heeft, sleepte in deze periode miljoenencontracten binnen voor evenementen, waarvan sommigen niet eens plaatsvonden. Het geld werd deels weggesluisd naar andere bedrijven van Urdangarin en zijn zakenpartner Diego Torres, en naar belastingparadijzen.

Haast dagelijks komt de pers met nieuwe onthullingen. Volgens diverse media is lang geprobeerd de hele affaire in de doofpot te stoppen. Koning Juan Carlos zelf zou achter de verhuizing van Urdangarin en diens gezin naar Washington hebben gezeten. In 2007 zou de koning hier op aangedrongen hebben. In 2009 maakte Urdangarin inderdaad de oversteek naar de VS, waar hij werkt voor de Spaanse telecomgigant Telefónica.

Juan Carlos probeert nu te redden wat er te redden valt. Zo waren zijn dochters niet aanwezig bij de installatie van de nieuwe regering, daags voor Kerst. Volgens de pers vanwege het schandaal rondom de man van infanta Cristina. In zijn kersttoespraak verwees de koning naar het schandaal. "Voor de wet zijn we allemaal gelijk", zei hij. En: "Elke verwerpelijke daad moet worden berecht en bestraft in overeenstemming met de wet."

Om nog meer roddels te voorkomen over zijn familie, gaf Juan Carlos deze week voor het eerst openheid over de financiën van het koninklijk huis. Bekend was dat het huis in 2011 8,4 miljoen euro ontving uit de schatkist. En nu is ongeveer duidelijk waar dat geld heengaat. Bijna 300 duizend euro gaat naar Juan Carlos. 140 duizend euro is officieel bruto salaris, er gaat 40 procent belasting van af. Ter vergelijking: koningin Beatrix verdient netto bijna tien keer zo veel.

De rest is een vergoeding voor 'representatiekosten'. Het meeste geld gaat op aan personeelskosten. Onduidelijk is wat de paleizen kosten aan gebruik en onderhoud, de beveiliging, officiële reizen en dergelijke. Deze rekeningen zijn voor diverse ministeries.

De koning is binnen Spanje populair, met name vanwege zijn rol bij de overgang van de Franco-dictatuur naar democratie. Maar dit schandaal doet hem geen goed. Geruchten over een afgeslankt koningshuis doen al de ronde.

Urgandarin's advocaat liet donderdag weten dat de 'hertog van Palma' onschuldig is. Alle berichten in de media deed hij af als 'populistisch geschreeuw'. Afwachten is wat voor stappen het Spaanse koningshuis zal zetten, mocht Urgandarin inderdaad schuldig blijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden