Schoonzoon Juan Carlos verdacht van corruptie

Wist Spaanse koning van gesjoemel?

Iñaki Urdangarin, schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos, maakt de koninklijke familie te schande. Verdacht van het verduisteren van miljoenen euro's met zijn stichting Nóos, blijkt hij ook gesjoemeld te hebben met de inkomstenbelasting. Belangrijker dan de vraag hoeveel miljoenen in de zakken van Urdangarin en zijn zakenpartner Diego Torres zijn verdwenen, is wie er bij betrokken zijn. Wist de koning ervan? Aanwijzingen zijn er.

Juan Carlos zou zijn schoonzoon in 2007 geadviseerd hebben naar de VS te vertrekken. Sinds 2009 werkt Urdangarin daar voor de Spaanse telecomgigant Telefónica. Volgens de Spaanse pers een typisch geval van 'in de doofpot stoppen'.

Een andere aanwijzing ligt bij Corinna zu Sayn Wittgenstein. Deze Duitse prinses heeft vermoedelijk al jaren een affaire met de koning. Vorig jaar gingen de twee nog op een romantische olifantenjacht naar Botswana. Vanwege een val met gebroken heup tot gevolg, lekte de vakantie uit.

Spaanse burgers reageerden woedend op het voorval. Niet zozeer vanwege de buitenechtelijke relatie maar vooral vanwege de kosten. Het neerschieten van een olifant zou 44.000 euro kosten, twee keer het gemiddelde jaarinkomen van een Spanjaard. Terwijl Juan Carlos net had opgeroepen tot 'gezamenlijke inspanning' om uit de crisis te komen.

Volgens Diego Torres, de voormalige zakenpartner van Urdangarin, heeft Zu Sayn Wittgenstein via e-mail contact gehad met Nóos - de stichting van Urdangarin. Hoewel het een gewone mailwisseling betreft, zonder strafbare feiten, roept die de vraag op of de koning betrokken was bij de stichting en de frauduleuze praktijken van 'Iñaki de Verschrikkelijke Schoonzoon'.

Torres beweert ruim tweehonderd belastende e-mails in bezit te hebben over de Spaanse royals. Die maakt hij openbaar, mocht hij in de gevangenis terechtkomen. Juan Carlos blijft zwijgen. Hij is druk met de imagocampagne van hem en zijn familie. Sinds 'olifanten-gate' is de populariteit van de koning historisch laag.

In het kader van zijn charmeoffensief gaf hij de avond voor zijn 75ste verjaardag, net na de jaarwisseling, een zeldzaam televisie-interview. Nonchalant naast zijn bureau staand, uitte hij zijn zorgen over de hoge jeugdwerkloosheid en de economische problemen in Spanje. "Ik wil herinnerd worden als de koning die de Spanjaarden verenigt", zei hij, "en die de democratie en de monarchie helpt herstellen."

Juan Carlos speelde een belangrijke en volgens veel Spanjaarden een bewonderenswaardige rol in de periode na de dood van dictator Franco in 1975, toen Spanje een democratie werd. Nu ziet het Spaanse volk liever dat hij open kaart speelt. Maar hij sprak met geen woord over 'olifantenjacht met minnares' en 'corrupte schoonzoon'.

Urdangarin heeft het zwijgen van zijn schoonvader goed afgekeken. Via zijn advocaat liet hij weten af te zien van een borgsom van 8,1 miljoen euro in de corruptiezaak. Volgens zijn advocaat had hij een 'representatieve functie' binnen de stichting en is hij 'niet verantwoordelijk' voor de hem ten laste gelegde feiten.

De rechter die de zaak onderzoekt heeft vorige week een verzoek ingediend om Urdangarin en Torres naar de rechtszaal te halen voor een verklaring. Dit verzoek loopt nog. Koning Juan Carlos is voorlopig nog niet van zijn hoofdpijndossier af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden