'Schoonmoeder nog alleen thuis'

Zorgorganisatie: Bijeenhouden stel in verpleeghuis is niet simpel

Het bij elkaar houden van oudere echtparen van wie er één naar een verpleeghuis moet, is moeilijker dan je denkt, aldus Actiz, de brancheorganisatie van zorgondernemers. Volgens de belangenvereniging heeft bijvoorbeeld niet iedere partner er behoefte aan om mee te verhuizen naar een afdeling voor zware zorg.

De belangenorganisatie reageerde gisteren op uitspraken van staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid). Hij zei zorginstellingen en verzekeraars er nogmaals op te zullen wijzen dat ze de plicht hebben een geschikte plek te zoeken waar oudere echtparen samen kunnen wonen.

Het onderwerp werd vorige week op de agenda gezet door de schoonzoon van een ouder echtpaar uit Leiden. Uit frustratie over het gegeven dat schoonvader wél, maar schoonmoeder niet naar het verzorgingshuis in de buurt kon, zette deze Jack Stikfoort (52) een Facebook-actie op.

De pagina werd 25.000 keer 'geliked', en de verontwaardiging dat het stel na 60 jaar huwelijk uit elkaar werd gehaald was groot.

Voor zijn schoonmoeder heeft alle commotie tot nog toe niets uitgehaald, vertelde Stikfoort gisteren. "Diederik Samsom zei ook dat hij het zou oplossen, maar mijn schoonmoeder zit nog steeds alleen thuis. Emotioneel gaat het niet zo lekker met haar. Maar wat wil je ook."

Stikfoort heeft er weinig vertrouwen in dat de oproep van Van Rijn iets zal uithalen. "Hij wil dat zorgorganisaties het beleid uitvoeren. Maar het probleem is nu juist dat het beleid niet deugt."

In de wet staat dat de meeliftende partner ook recht heeft op een plek. Maar volgens Actiz, dat tientallen zorgorganisaties peilde, weten ze bij sommige verpleeg- en verzorgingshuizen niet altijd wat de regel is.

Maar ook als ze de regels wel kennen, geldt soms dat de kamers voor echtparen vol zijn, of dat er geen kamer op dezelfde gang is. Bij instellingen die zware zorg aan ouderen bieden, komt het ook voor dat de vergoeding die het verzorgingshuis van het Rijk krijgt niet genoeg is. Omdat de zorg voor ernstig zieke ouderen duur is, schieten ze er dan bij in.

Ook het Nationaal Ouderenfonds constateert dat er onwetendheid is. "Dan wordt doodleuk verteld dat je als partner niet mee kunt naar het verpleeghuis", aldus een woordvoerster. Zij wijst erop dat ouderen moeten samenblijven om eenzaamheid te bestrijden.

De woordvoerster zegt dat de ouderen - of anders hun kinderen - in overleg moeten met het zorgkantoor over de locatie in de regio waar ze eventueel wel samen kunnen blijven. Ook ouderenbond Anbo wijst op goed onderzoek van de betrokkenen.

"Consumenten hebben ook een plicht om zelf onderzoek te doen en advies in te winnen. Daarbij moeten ze kritisch zijn en doorvragen", zegt Anbo-directeur Liane den Haan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden