Schoonmaken kan heel goed met vriendelijke spulletjes

Er waait een frisse bries buiten. Op de momenten dat de zon door de wolken breekt, zie je opeens alle vieze vingers op de ruiten. En binnen dwarrelt stof in het rond. Ineens valt het ook op hoe muf het huis ruikt. Schoonmaak! Voorjaar! Tijd om de plastic flessen met schoonmaakmiddelen uit de kast te halen. Het is heel goed mogelijk om zo'n grote schoonmaakbeurt met vriendelijke spulletjes te doen.

Eigenlijk begint groen schoonmaken al bij de inrichting van een huis, vertelt architect Huub van Laarhoven. "Bij het ontwerp houden we er al rekening mee. Vaak gaat dat onbewust, maar laatst veranderden we een plat oppervlak in een woning om te voorkomen dat stof zich daar zou verzamelen." Een zwevende keuken scheelt ook. Van Laarhoven: "Dat is een keuken waar je gewoon met een dweil of stofzuiger onderdoor kunt."

Laamia Elyounoussi is eigenaresse van het Rotterdamse bedrijf Schone Zaak."Duurzaam schoonmaken heeft inderdaad te maken met de inrichting van ruimtes en de keuze van materiaal. Soms zou ik willen dat architecten ons al betrekken bij de bouw van een nieuw huis of bij een verbouwing. Door van tevoren goed na te denken, kun je later bij de schoonmaak zowel tijd als ergernis voorkomen. Ik had een klant die wilde een badkamer van glas. Maar om die schoon te maken, heb je twee keer zoveel water nodig als bij tegels. Of neem iets simpels als een toiletpot; een hangende is makkelijker schoon te maken dan een staande. Hoe makkelijker, hoe sneller en hoe minder middelen je gebruikt."

De meest gehoorde tip voor milieuvriendelijk handelen is het vermijden van agressieve en de aanschaf van biologische schoonmaakmiddelen. Dat geldt zowel voor degene die thuis opruimt als voor de schoonmakers op het werk. Elyounoussi meldt dat ze bij Schone Zaak altijd Ecover gebruiken. "Omdat het biologisch afbreekbaar is. Maar ook, en dat mag je niet vergeten in deze branche, omdat het gewoon fruitig ruikt. Letterlijk, want het wordt gemaakt van restafval van fruit." Bovendien is het middel vriendelijk voor de handen. "Het bijt niet en ons personeel hoeft ook geen handschoenen meer te dragen. Dat deden ze toch al niet graag."

Er zijn ook minder voor de hand liggende biologische schoonmaakmiddeltjes. Bij de oosterburen wordt een halve ui aangeraden om hardnekkig vuil van spiegels te halen. Een halve aardappel zou spiegels weer glanzend maken. En gebruik goede sponzen en sterke borstels en schrob daarmee harder. Ook dan is minder schoonmaakmiddel nodig.

"Voor professionele schoonmakers is ook het merk Robson op de markt. Dat is qua werking vergelijkbaar met Ecover," vertelt Coen Blees van Groveko. Zijn bedrijf importeert schoonmaakmiddelen, inclusief de biologisch afbreekbare soort. "We zien de vraag naar afbreekbare schoonmaakmiddelen nu met 20 procent per jaar groeien. En dat gaat dan ten koste van onze verkoop van de meer traditionele producten." Het belangrijkste van die biologische middelen is uiteraard dat ze goed schoonmaken en het milieu niet belasten. Maar, vindt Blees, ze moeten ook goed zijn voor de gebruiker. "Chloor inademen is immers geen pretje." Volgens de importeur zijn de betere middelen eenvoudig te onderscheiden. ,,Als er geen gevaarsymbolen, zoals doodshoofden of oranje vlammen, op de verpakking staan, dan is het doorgaans goed te gebruiken en afbreekbaar in het milieu."

De grote schoonmaak in het voorjaar is er ook om het huis weer fris te laten ruiken. Vroeger ging het er vooral om de lucht te verwijderen van een seizoen lang stoken met hout- of kolenkachels. In moderne huizen is de bedompte toestand vaak het gevolg van goede isolatie: bij een perfect dichtgetimmerde woning kan geen stroompje frisse lucht meer binnenkomen. De oplossing is simpel, en er komt geen spoortje bleek of allesreiniger aan te pas: gewoon een paar uur de ramen open en flink laten doorwaaien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden