'Schoonmaak-cao komt erg laat'

Kritiek werkgevers op houding FNV 'Vakcentrale kiest nu eieren voor haar geld'

Na 105 dagen schoonmaakstaking ligt er eindelijk een principe-akkoord. Het ging de afgelopen maanden hard tegen hard tussen de onderhandelaars van de vakbonden FNV, CNV en de werkgeversorganisatie OSB. Beide kanten zijn blij met wat er voor de schoonmaker is bereikt: loonsverhoging van jaarlijks 2 procent de komende twee jaar, aanpak van ziekteverzuim en afspraken over respect en werkdruk.

Wel vraagt OSB-directeur Rob Bongenaar zich af waarom het zo lang heeft moeten duren. "Eigenlijk is nu het bod aangenomen dat wij in januari al deden. De economische situatie wordt steeds zorgelijker, en ik denk dat de FNV eieren voor haar geld gekozen heeft." Bongenaar benadrukt dat de FNV tijd aan het rekken was. "Met het CNV waren we er zo uit geweest."

Het is speculeren, zegt hij. "Maar wij denken zeker dat het te maken heeft met de discussie die binnen de bond woedt. Dat de schoonmaaktak is aangewezen als proeftuin voor het nieuwe model vakbond. Er moest nu eenmaal actie gevoerd worden. Maar mensen van de bonden zelf waren er ook wel klaar mee."

Volgens de OSB kwam de FNV met zulke exorbitante eisen dat het voor zijn OSB onmogelijk was om daaraan toe te geven. "Om dan direct na de eerste afwijzing te gaan staken... Nogmaals: het was profileren."

Zo denkt Bongenaar dat de FNV bewust bleef hameren op wachtdagen, de doorbetaling inop de eerste ziektedagen. Zeker toen de bond erachter kwam dat het tijd kost om de haalbaarheid ervan door te rekenen. "Begrijp me niet verkeerd, een paar weken actievoeren is niet erg. Maar je kunt ook overdrijven. Wat nu is afgesproken, werd in januari belachelijk genoemd en door de FNV als oud vuil aan de straat gezet."

Nu is afgesproken de effectiviteit van de wachtdagen in een onderzoek naar ziekteverzuim mee te nemen voordat een beslissing over doorbetaling wordt genomen.

Even dreigde de FNV langs de OSB heen met de opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven te gaan onderhandelen. "Maar de manier van actievoeren werkte juist averechts. Bedrijven hadden zoiets, willen we met zo'n bond wel zakendoen? Want er werd een harde wedstrijd gespeeld, heel vilein." Zelf moeten de leden nog instemmen met het principe-akkoord, volgende week op de OSB-ledenvergadering.

Aandacht voor de schoonmaker vindt Bongenaar prima. Maar: "De bedrijven zijn alleen maar op negatieve wijze in de schijnwerpers gekomen. Dat willen we liever niet." Hij verwacht eind 2014 nieuwe - 'constructievere' - cao-onderhandelingen aan te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden