Schoonheidscommissie

Het shirt hoort in de broek, afgezakte kousen zijn verboden, juichen dient binnen de perken te geschieden en na het maken van een doelpunt is het niet langer toegestaan het shirt over het hoofd te halen ten einde voor zot een stuk knieheffend of als een vliegtuigje door het stadion te darren, terwijl in de hem toegemeten ruimte de heer trainer van gelukzaligheid obscene gebaren staat te maken. Voilà, het huishoudelijk reglement waar een mediocre voetballer zich in betere tijden aan heeft te houden. En ze laten het zich aanleunen.

Van dat uittrekken van het shirtje als orgastisch signaal weet ik dat met name in Italië nogal wat spelers een tatoeage op schouderhoogte hebben. Daar bemoeit de schoonheidscommissie van de Uefa zich dan weer niet mee. Want vraag mij niet wat ik van tatoeages vind. Bootsmannen, die hadden een tatoeage.

Het moet iets met een engelbewaardertje zijn dat de voetbalsport mondiaal buiten elke discussie over tulbanden en hoofddoekjes is gebleven; dat is bij ons de politie niet eens gelukt. Het zal wel betekenen dat het voetbal aanzienlijk minder breed verspreid is dan wij nog graag denken. Hockey is de enige sport waarbij tulbanden aan de top soms opduiken; maar het moet gezegd, het koppen van de bal wordt bij dat spel ten sterkste ontraden. Turnstertjes, zeezeilers, jeu de boulers, pijltjesgooiers, dammers, hengelaars? Allemaal sporten die een zekere ruimte openlaten qua vrij te kiezen hoofddeksel, maar geen specialist is mij met zo'n kenmerkend hoofdbedekking bijgebleven. Wel zag men ze soms zo uitgedost tijdens het openingsdefilé van de Olympische Spelen; als het serieus werd, kon je niet eens vermoeden wat ze thuis vierentwintig uur per dag verplicht op hun hoofd hebben.

Ik kom er alleen maar op omdat ik hoorde dat een Belgische minister in woede is ontstoken omdat een school daar leerlingen terug naar huis stuurt als ze een piercing hebben genomen. Dat je denkt: verdraaid, daar heb ik de Uefa nog niet over gehoord. Maar ik ken ook geen voetballer die van pure blijdschap z'n piercing toont. Ik weet alleen dat Barbara de Loor er een door haar navel heeft. Het is geen gezicht, maar ik kan niet ontkennen: sindsdien gaat ze sneller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden