Schoonheid kunt ge creëren vanuit het lijden Feline Minne

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Op welk moment in uw leven was dit motto het meest van toepassing?

"Het is de Nederlandse variant op: 'What doesn't kill makes you stronger.' De uitspraak komt ook veel voor in Amerikaanse speelfilms. Mijn moeder zei het vroeger tegen mij als ik het moeilijk had. Op school werd ik altijd gepest en als ik dan verdrietig thuiskwam, zei ze dat om mij te troosten."

Waarom werd u gepest?

"Mijn moeder kreeg mij toen ze 17 was, ze was model en dus vaak weg. Daardoor ben ik opgevoed door mijn oma, maar die was psychisch gestoord. Dat zagen de mensen en kinderen in het dorp, natuurlijk, dat zij waanzinnig was. Daardoor noemden de kinderen uit mijn klas mij vaak 'duivelskind'. Dat was toen heel naar. Nu weet ik: alles wat op dat moment niet goed was, is achteraf goed geweest."

Waar is het dan goed voor geweest?

"Voor wat ik nu doe. Ik ben van oorsprong beeldend kunstenaar, maar ik heb nu ook een boek geschreven. Over die tijd. Als ik niet zo'n moeilijke jeugd had gehad dan had ik dat nooit kunnen doen. Sommige mensen denken dat ik benadeeld ben ten opzichte van anderen door wat ik tijdens mijn jeugd heb meegemaakt. Maar ik zie het positieve. Ik heb er een boek over geschreven, waarmee ik nu waardering krijg. Het is een sterk verhaal en het leest als een film. Schokkende, hilarische en wansmakelijke toestanden die ik achterwege gelaten heb om niet te stranden aan de kust van mijn onbekende toekomst."

Een motto is makkelijk gezegd, ernaar leven is wat anders.

"Er is ook veel tijd nodig geweest voordat ik van lijden schoonheid kon maken. Je moet niet te veel zelfmedelijden hebben. Bijvoorbeeld door de krant te lezen, zie je pas wat écht erg is, zoals nu de oorlog in Gaza, Syrië, Irak. Ja, ik trek me dan op aan de ellende van anderen. Ik denk dat ik dit motto hanteer sinds mijn achttiende. Toen heb ik alles achtergelaten en ben ik naar Canada vertrokken, voor een jaar, als au pair. Daarna heb ik de kunstopleiding gedaan in Gent, ik ontmoette mijn grote liefde en nu woon ik in Engeland."

Feline Minne (Gent, 1990) is beeldend kunstenaar en nu ook schrijfster; ze debuteerde onlangs met de novelle 'Medea en ik' (uitgeverij Houtekiet). Het boek is deels autobiografisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden