'Schoon toilet is fundamenteel recht'

Een man leest de krant op een tweedehands toiletpot die te koop is in de straten van Manilla, Filipijnen. De witte potten kosten ongeveer 3 dollar en een vrolijk kleurtje gaat van de hand voor 4 dollar. Beeld reuters
Een man leest de krant op een tweedehands toiletpot die te koop is in de straten van Manilla, Filipijnen. De witte potten kosten ongeveer 3 dollar en een vrolijk kleurtje gaat van de hand voor 4 dollar.Beeld reuters

Vandaag is het wereldtoiletdag, een initiatief om de wereld bewuster te maken van het feit dat nog steeds één op de drie mensen geen toegang heeft tot een hygiënisch toilet of een plek om zich privé te kunnen ontlasten.

'I give a shit, do you?' is het thema van de bewustwordingscampagne die werd geïnitieerd door de 'Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC) en de Wereld Toilet Organisatie (WTO). Een fatsoenlijk sanitair en persoonlijke hygiëne draagt bij aan welvaart is de theorie. 'Sanitaire voorzieningen zijn een basisrecht voor iedereen' is te lezen op de website.

Het doel van de Verenigde Naties is om in 2015 het aantal mensen dat geen blijvend toegang heeft tot veilig drinkwater en sanitatie te halveren. Het oplossen van wereldwijde water- en sanitatieproblemen staan centraal in de bestrijding van armoede. 88 procent van de diarree slachtoffers ontstaat door onzuiver drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen. Het is kostenefficiënter om te preventief te werk gaan dan om de ziekte achteraf te behandelen.

Initiatieven
In augustus reikte Bill Gates, voormalig topman van Microsoft 100.000 dollar uit voor De Toiletinnovatie. De prijs ging naar het California Institute of Technology dat een duurzaam toilet bedacht dat werkt op zonne-energie, het gebruikte water recycled en het menselijke afval omzet in herbruikbare energie. Gates trekt nu 3.4 miljoen dollar uit om het toilet te gaan ontwikkelen en op de markt te brengen. Daarmee komt de totale investering in de duurzame toilet op 6.5 miljoen. Een schijntje bij wat de opbrengst van het project zou kunnen worden. 2,6 miljard mensen, bijna 40 % van de wereldbevolking, heeft op dit moment geen toegang tot hygiënische sanitaire voorzieningen.

Een ander intiatief is de Tjebbi: een soort handdouche waarmee het onderlichaam na toiletbezoek kan worden gereinigd en dat de functie van een bidet moet overnemen. "De Tjebbi werkt ondersteunend in de oplossing voor het wereldwijde sanitatieprobleem. In veel Aziatische landen is het reinigen met water na wc-gebruik vanzelfsprekend" zegt Dirk de Roos die de Tjebbi ontwikkelde. Via het Idealenkompas van GreenWish is hij nu opzoek naar een partner waarmee hij zijn vinding ook werkelijk op de markt kan brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden