Schoon schip in top van Belgisch telefoonbedrijf

Van onze correspondent BRUSSEL - De Belgische regering zal vandaag de samenstelling bekend maken van de nieuwe top van Belgacom. De zittende raad van bestuur en de directie van de Belgische telefoonmaatschappij belandden op straat, inclusief de president-directeur, de Nederlandse Belg Bessel Kok.

Enkele weken gelden kondigde verantwoordelijk minister Elio di Rupo aan schoon schip te willen maken bij Belgacom. Di Rupo sloot op dat moment niet uit dat sommige topmensen in de nieuwe leiding zouden terugkeren. Maar gisteren hield niemand er nog rekening mee dat dat zou gebeuren. Voor de topfunctie van Bessel Kok, aan het hoofd van de dagelijkse leiding van Belgacom, circuleerde de naam van John Goossens, topman van Alcatel Bell, België's grootste producent van telecommunicatieapparatuur.

Met het vervangen van de leiding moet er een eind komen aan de interne oorlog die de afgelopen maanden bij Belgacom heeft gewoed. Bessel Kok, die drie jaar geleden door de Belgische regering aan het hoofd werd geplaatst van de directie, kwam zwaar onder vuur te liggen. Kok zou onverantwoorde uitgaven hebben gedaan bij de aanbesteding van het mobiele telefoonnet. Dat daarbij betalingen zaten aan Koks persoonlijke vrienden, maakte de zaak alleen maar erger.

Belgacom heeft onder leiding van Kok de afgelopen jaren een ware cultuurschok doorgemaakt. Kok wist het personeel te winnen voor drastische veranderingen. En hij kon bogen op grote successen; de naam van de onderneming veranderde niet alleen ten goede, maar bovendien werd het mobiele telefoonnet in korte tijd een kassucces.

Dat de charme en het elan van Kok Belgacom goed hebben gedaan, ontkent niemand. De Nederlandse Belg kwam echter onder vuur te liggen omdat hij te weinig aandacht besteedde aan zakelijke details en te gemakkelijk geld uitgaf. Kok heeft die verwijten eerder gekregen, in zijn vorige functie als topman van Swift, het interbancair computernetwerk.

Gouden Gids

Het was vooral de Waalse christendemocraat Benoit Remiche die, als voorzitter van de raad van bestuur, de strijd aanbond met Bessel Kok. En Remiche leek daarbij geen enkele truc te schuwen. Vertrouwelijke accountantsrapporten kwamen breeduit in de Belgische pers. Dankzij Remiche, luidt de algemene opinie. Het was ook Remiche die, tegen de zin van de directie, Belgacom in het avontuur van de Gouden Gids stortte. Het bestaande contract met uitgever ITT Promedia werd opgezegd om zelf een Gouden Gids op de markt te kunnen brengen. Met als resultaat dat België volgend jaar met twee Gouden Gidsen komt te zitten.

Met de twee tegenpolen, Kok en Remiche, verdwijnen nu ook alle andere leden van raad van bestuur en directie. Belgacom wordt onder een nieuwe leiding omgezet van zelfstandige overheidsonderneming in een echte naamloze vennootschap. Volgens het Staatsblad, waarin die omzetting gisteren werd gepubliceerd, krijgt Belgacom een startkapitaal van 2,2 miljard gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden