Schoolverzuim onder Roma-meisjes blijft erg hoog

Alle inspanningen ten spijt zijn er nog altijd veel Roma-meisjes die geen diploma van de middelbare school halen. Ze stoppen na de basisschool of haken in het voortgezet onderwijs vroegtijdig af. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbosinstituut in dertien gemeenten.

Hoewel eind jaren tachtig al bekend was dat de schoolprestaties van Roma achterbleven bij die van andere jongeren, zijn er nog steeds gemeenten waar nagenoeg geen zigeunermeisje de middelbare school afmaakt. Zo gaat in Nieuwegein, waar meer dan negentig Roma-kinderen onder de achttien wonen, geen enkel meisje naar de middelbare school. Ook in steden als Enschede en Sittard-Geleen spijbelen veel meisjes.

Hoe dat kan? Deels komt het door de zigeunercultuur, zegt onderzoekster Martha de Jonge. Trouwen, kinderen krijgen en een goede huisvrouw zijn, staan bij veel meisjes hoog in het vaandel. Aan een diploma of goede baan ontlenen ze weinig status.

Ook hebben veel jongeren al vroeg een taalachterstand omdat ze thuis weinig Nederlands spreken. Uit schaamte geven sommigen er daardoor de brui aan. Onzekerheid vanwege een tijdelijke verblijfsvergunning speelt soms ook mee, evenals onbekendheid met het onderwijssysteem bij ouders.

Belangrijk is daarnaast de wisselende aandacht voor het schoolverzuim, benadrukt De Jonge. "Er zit weinig continuïteit in de aanpak. Gemeenten maken een jaar lang geld vrij voor een onderwijsconsulent of welzijnswerker, maar als zij net een vertrouwensband hebben opgebouwd met mensen, is het geld op. Als een gemeente er dan na twee jaar weer geld in stopt, zijn de contacten verwaterd en is het kind misschien al van school gehaald."

De Jonge roept gemeenten op met een structurele aanpak te komen. Begeleiding zou al moeten kinderen als kinderen net uit de luiers zijn - om een taalachterstand te voorkomen - en zou idealiter door moeten gaan tot jongeren een diploma of baan hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden