Schooluitval neemt af, resultaten stijgen

Het Rotterdamse onderwijs zit in de lift. De Citoscores en de resultaten bij taal- en rekentoetsen stijgen, de uitval van leerlingen neemt af. Het onderwijsniveau in Rotterdam ligt van oudsher achter op dat in de andere grote steden, maar de Maasstad loopt die achterstand in.

Dat blijkt uit 'De Staat van het Rotterdams Onderwijs', over de Rotterdamse onderwijsresultaten van 2015. De Citoscore in Rotterdam komt dit jaar naar alle waarschijnlijkheid uit op 533,5. In de andere grote steden is dit gemiddeld 534,3, in de rest van Nederland 535,3. In 2010 was de Rotterdamse score nog 531,2 tegen 533,0 in de G4 en 535,4 in de rest van het land.

Volgens onderwijswethouder Hugo de Jonge stelt de gemeente sinds vijf jaar alles in het werk om de schoolresultaten op te krikken. "Voorheen zei men: in Rotterdam, met veel migrantengezinnen, is dit nu eenmaal wat je krijgt. Daar willen we ons niet meer bij neerleggen."

Opvallend is ook de teruggang in het aantal zwakke scholen. Rotterdam had de afgelopen jaren meer zwakke scholen dan de rest van Nederland. Het percentage scholen dat ondermaats presteert ligt in Rotterdam nog altijd hoger dan in de rest van het land (4 procent tegen 2 procent), maar het aantal zwakke basisscholen werd sterk teruggebracht. In 2014 waren er zestien zwakke en drie zeer zwakke basisscholen. Dit jaar zijn negen scholen zwak, één school nog zeer zwak.

Toch zijn er nog een aantal hardnekkige achterstanden. Vooral in Rotterdam-Zuid zakken veel middelbare scholieren af naar een lager niveau. Ook heeft 10 procent van de leraren geen of een ontoereikend diploma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden