schoolprestaties / Plan van aanpak klaar voor islamitische school

De inspectie van het onderwijs heeft al een plan van aanpak klaarliggen voor het Islamitisch College Amsterdam (ICA).

Of de inspectie de minister ook gaat adviseren om voortijdig in te grijpen, wil ze nog niet zeggen.

Scholen die twee jaar achtereen op het lijstje ’zeer zwakke scholen’ van de onderwijsinspectie staan, worden op het matje geroepen door het ministerie van onderwijs. Met deze scholen wordt een ’zeer indringend gesprek’ gevoerd, waarna de resultaten van de school meestal snel weer een stijgende lijn vertonen. Of de school heeft zichzelf voor die tijd al opgeheven, vertelt een woordvoerder van het ministerie. Tot een stopzetting van de financiering, waar het CDA mee dreigt, is het nog nooit gekomen.

Omdat de prestaties van het ICA nu het slechtst zijn van alle vmbo-afdelingen in Nederland en er weinig zicht is op verbetering, overweegt de inspectie geen twee jaar meer te wachten, maar al eerder minister Van der Hoeven te adviseren met deze school om tafel te gaan zitten.

Ook het islamitische Ibn Ghaldoun-college in Rotterdam bungelt in de onderste regionen van zwak presterende scholen. Het Rotterdamse schoolbestuur wil ook een vestiging beginnen in Den Haag. Maar door die slechte resultaten is de gemeente Den Haag gesterkt in haar verzet tegen een islamitische middelbare school aldaar. Het ministerie heeft in eerste instantie goedkeuring verleend.

Wethouder Sander Dekker (VVD, onderwijs) is geschrokken van de prestaties van het Ibn Ghaldoun zoals die dit weekend in Trouw verschenen. „Uitermate zorgelijk. Als ik dat zie, denk ik: laat het schoolbestuur in Rotterdam er eerst voor zorgen dat ze daar hun zaken op orde heeft, voordat dezelfde stichting elders – in Den Haag – nog zo’n school gaat beginnen.”

Het Ibn Ghaldoun voelt zich benadeeld door de gemeente Rotterdam. Directeur Hassan Bofarid: „We kampen al jaren met infrastructurele problemen en de gemeente doet niets. We zitten in te kleine, slecht onderhouden gebouwen.” Bofarid vindt verder dat zijn school vooral met andere Rotterdamse scholen moet worden vergeleken, die ook matig presteren.

De gemeente Den Haag vermoedt dat er onvoldoende animo is voor een islamitische middelbare school in de hofstad. Er zijn nu ’maar’ twee islamitische basisscholen, en die zullen niet voldoende leerlingen leveren. Dekker: „Bovendien vraag ik me af of het bijdraagt aan de integratie.”

Het officiële bezwaar van de gemeente Den Haag ligt al een jaar bij het ministerie. Van der Hoeven verwacht nog voor het einde van dit jaar een definitieve uitspraak te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden