Schoolleider 'met lef' krijgt vooral bijval

Eén school voor twee- tot achttienjarigen, dat wil scholengemeenschap Hugo de Groot zijn.Beeld anp

De Rotterdamse schooldirecteur Eric van 't Zelfde, die bepleit dat het onderwijssysteem drastisch op de schop moet om taalachterstanden aan te pakken, verdient steun in plaats van tegenwerking. "Gelukkig zijn er nog schoolleiders die het lef hebben, vaak tegen de gevestigde orde in, hun onderwijs dusdanig in te richten dat zij erin slagen het beste uit élk kind te halen", zegt VVD-Kamerlid Karin Straus.

In achterstandswijk Rotterdam Charlois start in januari de 'superschool' die directeur Eric van 't Zelfde van scholengemeenschap Hugo de Groot gisteren in deze krant presenteerde als 'revolutie in het onderwijs'.

Zijn school is voor kinderen van twee tot achttien jaar, peuter-, basis- en middelbare school worden geïntegreerd. Zo wordt de overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs minder groot en kunnen taalachterstanden zo vroeg mogelijk intensief worden bestreden. Omdat vanaf groep 7 een voorselectie plaatsvindt (vmbo-, havo- en vwo-klassen), wordt er eerder op eigen niveau gewerkt en is volgens Van 't Zelfde de kans op gefrustreerde, vroegtijdige schoolverlaters kleiner.

Dat zijn, zo reageert de VO-Raad (sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs), 'allemaal maatregelen die op deze scholen kunnen leiden tot verbeteringen'. Maar er volgt ook een waarschuwing: "Dit is geen blauwdruk voor het hele onderwijs. Scholen moeten dat voor de eigen omgeving invulling geven, maatwerk leveren voor hun leerlingen." De VO-Raad waarschuwt voor te vroege selectie in groep 7: "Door leerlingen al vroeg in een hokje te plaatsen, loop je het risico dat je hun kansen ontzegt en talentontwikkeling blokkeert."

Warme opdracht
De PO-Raad (verenigde basisschoolbesturen) kent de plannen nog niet goed genoeg om inhoudelijk te reageren, maar stelt ook dat er winst te halen is door de schotten tussen kinderopvang en basisschool, én basisschool en voortgezet onderwijs op te heffen.

Straus (VVD) noemt dat een 'warme overdracht' en stelt dat nu inderdaad te vaak kostbare informatie over de leerling verloren gaat. De manier waarop de 'superschool' wordt opgezet, vindt hij interessant: "Het lijkt me de moeite waard te volgen of deze aanpak ook daadwerkelijk tot beter onderwijs en leerwinst voor deze kinderen leidt".

"Het is goed te zien dat Van 't Zelfde zoveel passie heeft voor het verbeteren van het onderwijs", zegt Tanja Jadnanansing (PvdA). "Vooral vanwege de aanval op achterstanden verdient de school een compliment. Het kabinet heeft gelukkig ook ambities en komt nog met voorstellen de taalachterstanden effectiever te bestrijden."

Onderwijs voor tweejarigen
SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft minder vertrouwen in die ambitie. "Van 't Zelfde legt de vinger op de zere plek, op onderwijs is te lang beknibbeld. Door al die bezuinigingen kampen scholen met grote financiële problemen. Dat merk je het meest op scholen in achterstandsbuurten."

De grootste winst bij de aanpak van taalachterstanden wil Van 't Zelfde halen door tweejarigen al onderwijs te geven en op de basisschool de vrije woensdagmiddag in te ruimen voor extra taalles. Daarvoor zoekt hij per 1 januari samenwerking met een basisschool in de wijk. Het liefst was hij echter een eigen bassisschool begonnen. Daarvoor kreeg hij geen toestemming.

Van Dijk (SP) dringt er bij het ministerie op aan wel snel een vergunning te geven. "In de kern zie ik een bevlogen man met een constructief idee over beter onderwijs. Dat moet je niet laten verzuipen in bureaucratische rompslomp."

 
Dit is geen blauwdruk voor het hele onderwijs. Scholen moeten dat voor de eigen omgeving invulling geven, maatwerk leveren voor hun leerlingen.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden