Schoolleider bezit nog vaak niet alle vereiste kwaliteiten

De boel draaiende houden, dat lukt de meeste schoolleiders wel. Maar meer dan één op de drie schooldirecteuren voldoet niet aan álle eisen die aan iemand in die functie gesteld mogen worden.

Dat concludeert de onderwijsinspectie in een rapport over de kwaliteit van schoolleiders in het basisonderwijs en leidinggevenden in het voortgezet onderwijs. Zij werden beoordeeld op vijf kwaliteiten die volgens de beroepsgroep zelf 'noodzakelijk' zijn voor een goede schoolleider, zoals leidinggevende kwaliteiten en analyserend vermogen.

Zo keek de inspectie of een schooldirecteur jaarlijks functioneringsgesprekken met zijn leerkrachten voert en of hij zicht heeft op hoe de school het doet ten opzichte van andere scholen. "Als je ziet dat de gemiddelde Citoscore drie jaar achtereen met één punt daalt, kom je dan in actie of niet?", verduidelijkt een inspectiewoordvoerder.

De helft van de directeuren voldoet aan de eisen, slechts 3 tot 7 procent scoort 'goed'op alle punten. Dat wil niet zeggen dat de rest incompetent is, benadrukt de inspectie, al is er veel ruimte voor verbetering. Dat is belangrijk omdat op een school met een goede leidinggevende beter les wordt gegeven.

De Algemene Vereniging Schoolleiders erkent dat er werk aan de winkel is, zegt voorzitter Petra van Haren. Het vak van schooldirecteur is de afgelopen twintig jaar flink veranderd. "Toen was je leerkracht met wat extra taken, nu ben je leidinggevende en moet je beleid maken." Daarom moeten schoolbesturen hun leidinggevenden meer ruimte en mogelijkheden bieden om zich te blijven ontwikkelen.

Ook de beroepsgroep zelf werkt daar hard aan, aldus Van Haren. Sinds kort is er een schoolleidersregister. Registratie is nu nog vrijwillig, maar moet op den duur verplicht worden. Dan moeten schooldirecteuren bewijzen dat ze aan alle vereisten voldoen. "Het einddoel is dat je straks zonder registratie geen schoolleider kunt zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden