Schooldirecteuren houden mailactie voor meer erkenning

Stakende leraren en ander onderwijspersoneel uit Zuid-Holland en Zeeland tijdens een eerdere actie in september. Beeld ANP
Stakende leraren en ander onderwijspersoneel uit Zuid-Holland en Zeeland tijdens een eerdere actie in september.Beeld ANP

Schoolleiders komen vandaag opnieuw in actie tegen de hoge werkdruk en voor meer waardering. Directeuren van basisscholen zetten hun e-mail afwezigheidsassistent aan, met een tekstje dat duidelijk maakt waarom ze meer erkenning willen.

Wie vandaag een mail stuurt aan Marco de Jong, krijgt geen antwoord. ‘Vandaag gebruik ik mijn tijd om teamleden en kinderen in de klas en de school te kunnen zien’, zo valt te lezen in een automatisch antwoord van de basisschooldirecteur in Oud-Beijerland. ‘Ook voor het werk van schoolleiders is erkenning en waardering nodig. Vandaag zetten schoolleiders in Nederland hun e-mail afwezigheidsassistent aan om aandacht te vragen voor erkenning en waardering van de inhoud van het schoolleidersvak.’

De tijd die ze besparen met het niet beantwoorden van mails kunnen de directeuren zo gebruiken voor dingen ‘waar ze anders niet aan toekomen’, schrijft de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), die de actie organiseert met steun van vakbond CNV. “De laatste tijd is er dankzij PO in actie (een groep ontevreden leraren die via Facebook uitgroeide tot een succesvolle vakbond, red.) veel geregeld voor leraren”, zegt Joyce Veul van CNV. “Maar de directeuren en het onderwijsondersteunend personeel zijn in die ronde een beetje buiten de boot gevallen.”

Voor schut

Basisschooldirecteuren gaan er in salaris 2,5 procent op vooruit, zo werd in juni in de nieuwe cao vastgelegd, terwijl leraren er 8,5 procent bij krijgen. Hierdoor kan het voorkomen dat een adjunct-directeur (4700 euro per maand) minder verdient dan een ervaren leerkracht (4850 euro).

De mailactie is niet de eerste poging van directeuren om de aandacht op zich te vestigen. Vorige maand riep de AVS directeuren in heel het land op om de schooldag te beginnen met een brandoefening. Daarbij moesten ze, op 12 september, een knalrood T-shirt aantrekken met de tekst 'Leiderschap in evenwicht'. Veel schooldirecteuren vreesden echter dat ze met de ludiek bedoelde actie voor schut zouden staan, bleek uit een rondgang van Trouw bij enkele tientallen basisscholen.

Naar Den Haag

Aan de actie van vandaag doen zo'n duizend directeuren mee. Ook na vandaag gaan de acties door. Schoolleiders gaan morgen in Den Haag in gesprek met onderwijswoordvoerders uit de Tweede Kamer over de inhoud van hun vak, omdat volgens de AVS hun ‘cruciale rol in het huidige onderwijsdebat onderbelicht blijft’. Uitgangspunt van de gesprekken is een rapport over de belangrijke rol van schoolleiders van de Onderwijsraad, dat eerder dit jaar verscheen.

“Wij vinden het belangrijk dat ook de taken en functies van schoolleiders in beeld komen”, zegt Joyce Veul. “Bij de afgelopen acties was er vooral aandacht voor de leraren, wat op dat moment zeer terecht was. Maar ook schoolleiders kampen met tekorten en een veelheid aan taken."

Zo ook directeur Marco de Jong, die bijna een dagtaak heeft aan het beantwoorden van mails. De actie van vandaag geeft hem gelegenheid om te werken aan klussen die anders blijven liggen, zegt hij, zoals het doorspreken van het meerjarenonderhoud van een van de schoolgebouwen. "Verder werk ik vandaag aan de uitwerking van het jaarplan. Vanmiddag heb ik gesprekken met collega’s en een stafoverleg. En ik ben de leerlingenraad aan het plannen."

Als hij en zijn adjunct op alle mails netjes willen reageren, zegt De Jong, zijn ze daar al snel 32 uur per week mee bezig. "Ik zeg altijd: ik kan óf de klas in, óf het beleid doen, óf de mail. Ik heb drie keer een dagtaak. In de zomer heb ik zestig uur mijn mail bij te werken. En toen was ik nog niet klaar."

Lees ook:

Weinig animo voor actie in het basisonderwijs; schoolleiders schamen zich voor het rode actieshirt

Onder schoolleiders in het basisonderwijs was er weinig animo om actie te voeren voor meer salaris en een lagere werkdruk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden