'Schoolboeken veel te duur'

Het moet uit zijn met de economische machtspositie van educatieve uitgevers, vindt de ouderorganisatie Ouders & Coo. Gisteren diende de vereniging een klacht in over de prijs van schoolboeken bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa moet iets doen tegen de concurrentiebeperkende afspraken in de branche.

De NMa moet zich uitspreken over de vaste prijzen van schoolboeken, vindt de ouderorganisatie. Ouders & Coo meent dat schoolboeken 20 tot 30 procent te duur zijn. Dat zou een gevolg zijn van vaste prijsafspraken: uitgevers spreken met boekhandels af tegen welke prijs boeken worden geleverd. Bovendien ziet Ouders en Coo schoolboeken als een vorm van gedwongen winkelnering: leraren kiezen welk boek wordt gebruikt en ouders hebben daarover niets te zeggen.

Eind juni zei de Tweede Kamer dat het ministerie van economische zaken eigenlijk zelf een onderzoek bij de NMa moest aanvragen. Minister Jorritsma voelde daar niet voor, en zei dat de vaste boekenprijs voorlopig niet op de helling kan. Daarover zijn tot 2005 afspraken gemaakt. De vaste boekenprijs bestaat echter om kleine uitgevers en handelaren te beschermen en een divers aanbod te garanderen. Volgens de Kamer en Ouders & Coo gaan die argumenten voor de schoolboekenmarkt niet op.

Behalve de strijd met uitgevers over de principiële kwestie is de laatste tijd ook een meer praktische aanpak van het probleem ontstaan: schoolboekenhandel via Internet. Tussenkomst van uitgevers en boekhandelaren is voor schoolboeken niet nodig omdat de afnemers duidelijk zijn: scholen. Binnen Europa is Nederland het enige land met een vaste prijs voor schoolboeken. Volgens Ouders & Coo wordt in de tussenhandel in boeken jaarlijks 165 miljoen gulden verdiend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden