Schooladvies juf of meester weer leidend

Meerderheid van Tweede Kamer wil dat toets vanaf 2015 op later tijdstip in jaar plaatsvindt

Middelbare scholen die een eigen selectietoets willen instellen, hebben pech. Nu ze de uitslag van de Citotoets straks niet meer kunnen gebruiken, lieten sommige scholen weten een eigen selectietoets te willen. Staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) gaat hier echter een stokje voor steken.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de Cito-eindtoets vanaf 2015 verplaatsen naar mei. De meeste achtste groepers zijn dan al ingeschreven op een middelbare school. Het wetsvoorstel voorziet erin dat in de toekomst niet meer de Citoscore maar het schooladvies leidend is.

Niet alle middelbare scholen zijn hier blij mee. Paul Scharff, rector van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam, noemt het besluit 'belachelijk'. "Een slechter compromis hadden ze niet kunnen bedenken. De Citoscores zijn een erg belangrijk selectiecriterium voor ons. Wat moeten we anders als norm gebruiken? Bruine of blauwe ogen?"

Het gymnasium, dat dit jaar 150 aanmeldingen meer kreeg dan er plaatsen zijn, laat op dit moment alleen leerlingen toe met een een Cito-score van 545 of hoger. Toelating puur op basis van schooladvies, vindt Scharff onverantwoord. "Lang niet alle adviezen van basisscholen zijn even betrouwbaar." De Voortgezet Onderwijsraad onderschrijft dit. In 15 procent van de gevallen blijkt de Citoscore volgens hen erg af te wijken van het advies van de leerkracht.

Volgens Caren Japenga, rector van het Celeanum College in Zwolle, ligt de situatie genuanceerder. "Op onze school wordt de Cito-uitslag nooit als leidend advies gebruikt. De toets is een momentopname, en is nooit ontwikkeld om het intellect van leerlingen te meten. Daarnaast zegt de Cito niets over de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind."

Japenga ziet wel een gevaar in het wetsvoorstel. Als er grote verschillen zijn tussen het advies van de leerkracht en de Citoscore, kan dat voor meer druk van ouders zorgen. De staatssecretaris biedt hen de mogelijkheid in beroep te gaan. In 'grijze gebieden' doet Japenga nu al aanvullende toetsing op taal- en rekengebied. "Het lijkt me een goed besluit om de Cito niet als leidend middel te gebruiken", aldus Japenga.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden