School wil meer politietoezicht na vechtpartij

den haag – Zes Scheveningers zijn voortvluchtig na een vechtpartij begin deze week op het Media College in Den Haag. Daarbij is een Pakistaanse leerling aan zijn hoofd gewond geraakt. De politie Haaglanden arresteerde eerder al twee zestienjarige verdachten uit het stadsdeel Scheveningen.

Dat zegt Leon van der Holst, locatiedirecteur van het Media College voor vmbo en havo. De politie zegt niets over afkomst of voortvluchtigen, maar sluit meer aanhoudingen niet uit. De recherche onderzoekt de zaak. De school overweegt cameratoezicht bij de poort en de directie gaat in gesprek met de politie voor ’zichtbaarder blauw bij de school, zoals een regelmatig bezoek van de wijkagent, in het kader van preventie’.

Het incident heeft een enorme impact op de school. Leerkrachten en leerlingen zijn ’geshockeerd’, blijkt uit gesprekken met directeur Van der Holst, zorgcoördinator Marijke van Woerkom en leerlingen van de school. Via sociale media als Twitter, Hyves en MSN wordt driftig over het incident gespeculeerd, ook op andere scholen.

Maandag rond het uitgaan van de school rond 14.30 uur ’s middags, kwam de groep Scheveningse jongeren naar het Media College aan de Nieuwe Duinweg in Scheveningen. Drie jongens betraden het schoolterrein, vijf bleven buiten de poort staan. Eerder die middag rond 12.30 uur stuurden docenten al twee van de ’buitenstaanders’ van het terrein af.

De jongens liepen rond op het schoolplein en zochten gericht naar bekende gezichten. Toen ze één van hun slachtoffers in het vizier hadden, sloegen ze op hem in. De aanvallers hadden volgens ooggetuigen in elk geval een mes, fietsketting en een wapenstok bij zich. Het slachtoffer kreeg een fikse klap op zijn hoofd en bleef ’enigszins versuft’ achter. Zijn kameraad sloeg de aanvaller terug. Leerkrachten die inmiddels de politie hadden gebeld, kwamen tussen de vechtende jongens en joegen de aanvallers weg. In het ziekenhuis bleek het slachtoffer alleen een buil op zijn hoofd te hebben, zonder complicaties.

Reden voor de aanval is een eerder conflict enkele weken geleden. Bij een bushalte in de buurt van de school kreeg een groepje leerlingen het aan de stok met twee jongens uit de buurt. De ruzie was omgeven van bravoure, intimidatie en scheldpartijen. Ook zijn daar volgens schooldirecteur Van der Holst ’klappen gevallen’. De precieze toedracht is nog onduidelijk.

Leerlingen zeggen dat de ruzies ’racistisch’ waren, omdat de Scheveningers termen als ’kankertyfusmarokkanen’ bezigden en zeiden dat ze het land uit moesten. De locatiedirecteur en de zorgcoördinator zeggen dat het incident wel heel snel het etiket ’racisme’ krijgt en dat bepaalde scheldnamen steeds gemakkelijker worden gebruikt. „Als het conflict bij de bushalte tussen blanken was gegaan, waren die lieden ook wel verhaal komen halen”, neemt Van der Holst aan.

Dinsdag zijn alle ouders per brief geïnformeerd over het incident. Ook is de dagopening in alle klassen gewijd aan het voorval. Leerlingen mogen deze week tijdens schooltijd het terrein niet af. Directie en medewerkers staan klaar om ouders en leerlingen waar nodig te woord te staan. Ook komt er een ouderavond over veiligheid op school.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden