School voor 0 tot 18 jaar een van de vernieuwers

Laterna Magica wint wedstrijd voor nieuw onderwijs Amsterdam

Basisschool Laterna Magica mag ook les gaan geven aan kinderen van twaalf tot achttien. Laterna Magica won gisteren de wedstrijd 'De Nieuwe School' in Amsterdam. Samen met de drie andere winnaars (Alan Turingschool, Klein Amsterdam en Kiemschool) mogen zij hun idee over beter onderwijs in de praktijk brengen.

In een afgeladen zaaltje werden de plannen met enthousiasme overladen. Laterna Magica, waar kinderen nu van hun eerste tot hun twaalfde terechtkunnen, krijgt dankzij de prijs toestemming om ook voortgezet onderwijs te geven. Schoolhoofd Annette van Valkengoed: "Het onderwijs in Nederland is nu eindelijk voorbij die versmalling waar alleen maar aandacht was voor taal en rekenen. Een leerling die onze school in de toekomst op zijn achttiende verlaat, heeft naast de basisvaardigheden ook verstand van zichzelf gekregen en neemt verantwoordelijkheid voor de samenleving."

Met 124 inzendingen was er veel animo voor de wedstrijd. Ieder had zijn eigen idee over wat de beste school zou zijn, maar over één ding waren de deelnemers aan de wedstrijd het allemaal eens: Het huidige onderwijs is veel te ouderwets.

Na een voorselectie waarna vijftien plannen overbleven, heeft een onafhankelijke commissie de vier beste ideeën geselecteerd. Nu is het nog zo dat een school een bepaalde richting moet hebben, zoals een levensbeschouwing of religie. Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs kondigde onlangs een wetsvoorstel aan waardoor dit vanaf 2018 niet meer hoeft. De vier scholen die gisteren hebben gewonnen, hopen echter al voor die tijd aan de slag te kunnen.

'Doe-school' Kiem, wil jongeren met een 'jongensachtige leefstijl' op vmbo-niveau hun volledige potentieel laten benutten. Mohamed Dkidak (12) mocht tijdens de besluitvorming aanschuiven bij de commissie en vindt het een goed idee: "Het onderwijs van nu is niet genoeg op jongens gericht". Ook zou hij er zelf graag lessen gaan volgen. "Dat kan helaas niet, want ik heb een vwo-advies en dat is te hoog."

Bij de Alan Turingschool worden de leerlingen vooral voorbereid op de technologische ontwikkelingen. De school Klein Amsterdam richt zich op les op locatie en wil met haar leerlingen vooral de stad in om te leren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden