School verbiedt gebruik flippo's

Geen flippo's op school. Niet in de klas, niet op de gang en niet op het schoolplein. De leerkrachten van basisschool Woutertje Pieterse in Leiden hadden er schoon genoeg van. De kinderen uit de bovenbouw deden in de pauzes niets anders dan gokspelletjes met de plastic schijfjes die in korte tijd een enorme rage zijn geworden.

De flippo's, geliefd en vooral zeer gewild vanwege de stripfiguren die erop afgebeeld staan, zitten gratis bij een aantal chipsverpakkingen. Tot in de toiletten werd ermee gegokt.

De sfeer op school werd volgens leerkracht Peter Wegman verziekt door de gokspelletjes en de ruzies om de flippo's. “Het spel riep bij bepaalde kinderen een enorme agressie op. In iedere pauze moesten we wel ingrijpen bij een ruzie om flippo's. Anderen waren heel ontstemd, als ze flippo's hadden verloren. Of waren kwijtgeraakt.”

De emoties lopen met flippo's veel hoger op dan met bijvoorbeeld knikkers, meent Wegman. Dat komt volgens hem door de beperkte hoeveelheid die er in omloop is. Kinderen moeten veel moeite doen om een bepaalde serie stripfiguren te sparen.

Sinds het flippo-verbod - Wegman heeft slechts één schijfje van een overtreder afgepakt - is de sfeer op school aanzienlijk verbeterd. “Je zag een dag na het verbod wel, dat de leerlingen in de pauzes wat aangeslagen waren. Gokken met flippo's was een gewoonte geworden. Maar nu zie je dat ze naar alternatieven zoeken. Sommigen maken nu zelf kaartjes waarmee ze hetzelfde gokspelletje doen. Dat is prima. Dan gaat het tenminste om het spel en niet om het object.”

Ook op andere scholen in het land ergeren leerkrachten zich aan de flippo-rage. Hier en daar mogen ze in de klas niet worden vertoond. Maar een algeheel flippo-verbod? Dat gaat basisschool De Horizon in Amstelveen te ver. “Je vraagt je wel eens af: is er nou niets leukers te doen op school”, zegt adjunct-directeur Fred van Oijen. “En natuurlijk is het vervelend om steeds ruzies op te lossen. Maar rages komen en gaan. Een de flippo-rage gaat ook wel weer voorbij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden