School treft geen blaam bij zelfdoding Fleur Bloemen

Advies: Meer uren op de groep, en niet een docent die het mentoraat er even bij doet

Fleur Bloemen uit Staphorst is geen uitgesproken slachtoffer van pesten. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zelfgekozen dood van het meisje onderzocht. De commissie, onder leiding van de Groningse sociologiehoogleraar en pestdeskundige René Veenstra stelt ook dat het AOC Terra in Meppel, waar Fleur een groenopleiding deed, haar dood niet had kunnen voorkomen.

De 15-jarig Fleur sprong op dinsdagmorgen 11 december vorig jaar vlak bij haar school voor de trein. Zij liet een schriftje achter waarin ze schreef op school gepest te worden. Fleur noemde daarbij namen van enkele leerlingen. Voor het AOC Terra was dat aanleiding een commissie de rol van school te laten onderzoeken.

De commissie-Veenstra sprak met 26 betrokkenen, onder wie Fleurs ouders en broers, docenten, leeftijdsgenoten, mentoren en de schoolarts.

Veenstra omschreef Fleur gisteren op een persconferentie als een "lief, leergierig meisje", maar ook als een kind met problemen, zowel op school als thuis. De vierdeklasser was bij docenten, mentoren en de zorgcoördinator van het AOC Terra bekend vanwege de incidenten waarbij ze al vanaf de eerste klas betrokken was. Dat ging, zegt Veenstra, om 'actie en reactie', waarbij Fleur het laatste jaar steeds meer alleen kwam te staan.

Bij pesten is sprake van machtsverschil, en Fleur moet een machtsverschil gevoeld hebben, zegt Veenstra. Maar zelf wil hij het woord pesten niet in de mond nemen. "Het was meer dan een ruzie, op het laatst zijn haar uiterst kwetsende dingen overkomen. Maar pesten was het niet. De school zat er bovenop, maar heeft niet echt de kans gekregen het op te lossen."

Daarbij speelt ook het tempo waarin het escaleerde een belangrijke rol. Op woensdag 5 december vierde Fleur nog Sinterklaas op school, de dag daarna ging ze mee met een uitje naar Duitsland, vrijdag ontstonden er problemen. Volgens Veenstra werden die op school deels uitgepraat met een leraar erbij, en maandag nogmaals. "Het leek opgelost." Dinsdag sprong Fleur voor de trein.

Hoewel de school volgens de commissie in de zaak Fleur geen blaam treft, raadt Veenstra het AOC Terra, en andere scholen, wel aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen beter te volgen en het mentoraat serieuzer in te vullen. "Meer uren op de groep, en niet een docent die het mentoraat er even bij doet."

Ook beveelt de commissie meer aandacht voor risicoleerlingen aan en meer contact tussen school en thuis. "Jammer dat er in de laatste dagen geen contact tussen thuis en school is geweest. Niemand was volledig op de hoogte."

Ook privé had Fleur, die op de lagere school ook al problemen kende, begeleiding, al werden daar uit privacy-overwegingen geen mededelingen over gedaan.

Astrid Berendsen, bestuurder van Onderwijsgroep Noord, waar AOC Terra onder valt, zei nog niet te weten hoe het AOC Terra het schoolzorgsysteem verder kan verbeteren zonder het team nog meer te belasten. "We vragen heel veel van onze docenten in een steeds ingewikkelder maatschappij. Ik heb het idee dat school steeds meer tegenwicht moet bieden bij verlies van sociale cohesie en burgerschap in de samenleving."

De ouders van Fleur Bloemen wilden gisteren niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden