School staat gebruik formulekaart niet toe

Het Nieuwe Eemland, een school in Amersfoort, zal een havo-scholiere met een rekenstoornis niet toestaan tijdens de eindexamens gebruik te maken van een zogeheten formulekaart. Dat heeft bestuursvoorzitter Lex van de Haterd van het Meridiaan College, waar het Eemland onder valt, vandaag laten weten.

De scholiere heeft dyscalculie waardoor ze geen rekenkundige formules kan onthouden. Met de toepassing ervan heeft ze geen problemen. Al sinds het eerste jaar gebruikt ze de formulekaarten bij tentamens wiskunde A en economie.

Volgens een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in deze zaak discrimineert de school hiermee. Volgens het ministerie van Onderwijs is het gebruik van de kaart tijdens examens niet toegestaan. Kennis van de formules behoort tot de exameneisen. Tot 2009 was voor alle leerlingen het gebruik van de kaarten tijdens de examens wel toegestaan. Van de Haterd spreekt van een dilemma. 'In mijn hart wil ik het wel toestaan, maar de inspecteur heeft duidelijk gezegd dat dan haar examen ongeldig wordt verklaard. Daarmee dupeer ik dan de leerlinge.'

De moeder van de 16-jarige leerlinge benadrukte dat de school geen blaam treft: ' Die is met handen en voeten gebonden. De school wil wel, maar is gebonden aan de regels.' Volgens haar zijn niet alleen haar dochter, maar ook al die andere examenleerlingen met dyscalculie, gedupeerd.
Ze zegt dat ze 'zo teleurgesteld' is, dat haar dochter nu op deze manier examen moet doen, maar dat ze 'gewoon gaat beginnen aan de examens'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden