School pakt drinken, roken en blowen aan

Blowen, alcohol en leren gaan niet samen. Wie op school in Steenwijk toch rookt of drinkt, moet verplicht op cursus.

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten met politie, school en het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD). Daar leert de leerling over de schadelijke effecten van zijn gedrag.

Bij de ingang van de christelijke scholengemeenschap Eekeringe in Steenwijk prijkt een blowverbodsbord. Samen met de regionale scholengemeenschap Steenwijk wil de vmbo-school een actiever beleid voeren om het gebruik van genotmiddelen tegen te gaan.

Teamleider bovenbouw Paul Krisman zegt dat leerlingen een probleem hebben als ze alcohol of drugs gebruiken onder schooltijd. „Politie kan leerlingen fouilleren en kluisjes doorzoeken. Word je betrapt, dan helpen die zes bijeenkomsten om de leerling te laten inzien dat het niet kan wat ze doen.”

Jorrit Maakal (14), voorzitter van de leerlingenraad van CSG Eekeringe, vindt het jammer dat de raad niet op de hoogte is gebracht van deze actie. „Ik zag ineens op het schoolplein een bord met een plastic zak eromheen”, zegt hij. Jorrit vindt het wel een goede zaak dat de school actief beleid voert tegen drugs en alcohol op school. Zelf rookt, blowt of drinkt hij niet.

Het nieuwe beleid van de twee scholen, politie, CAD en de gemeente bestaat voornamelijk uit voorlichting. Niet alleen leerlingen, ook ouders en docenten krijgen informatie. Het eerste ’inloopspreekuur’ voor leerlingen is al druk bezocht. „Ze vroegen onder meer of het erfelijk is om verslaafd te raken aan drugs”, zegt Michael de Vries, maatschappelijk werker van het CAD.

De Vries hoopt door het laagdrempelige spreekuur erachter te komen waarom leerlingen blowen of alcohol drinken. „Dit werkt veel beter dan voorlichting geven voor een volle klas. Die stille leerling komt nu wel naar ons toe.” Maar de ouders niet. Krisman: „Er heeft nog geen ouder gereageerd.”

Alyssa Terpstra (13) heeft wel eens een trekje van een joint genomen. „Hij lag bij mijn tante thuis, dus probeerde ik het een keer”, zegt de eerstejaars. Ze is gestopt met roken, maar weet niet of ze nooit meer zal blowen. Klasgenoot Jody Klaster (12) vindt het goed dat de school deze actie is begonnen. „Maar afgelopen week ging het brandalarm nog af omdat er meiden in de wc aan het blowen waren”, zegt Jody. „Wij dachten dat het een brandweeroefening was, omdat we allemaal naar buiten moesten.” Zelf blowt ze niet. „Maar als je langs de coffeeshop in Steenwijk loopt, word je alleen al high van die geur.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden