School neemt leerlingen mee uit

Tijdens de vakantie zitten veel allochtone scholieren thuis. Het Vader Rijn College uit Utrecht haalt hen uit hun isolement en laat ze wat van Nederland zien.

Maaike Wind

„Ik zie Marokko!”, roept een meisje enthousiast. „Als je Marokko wilt zien, moet je die kant opkijken. Daar is het zuiden”, merkt haar buurman droogjes op. Vanaf de Utrechtse Domtoren turen zo’n 25 leerlingen in de verte.

Het Vader Rijn College uit Utrecht, een vmbo-school met zevenhonderd leerlingen van wie zo’n 90 procent van Marokkaanse of Turkse afkomst is, organiseert een zomerprogramma zodat de leerlingen wat meer van Nederland zien en uit hun isolement worden gehaald.

De school was dit jaar in het nieuws doordat de directeur een docente ontsloeg die weigerde mannen een hand te geven.

„Een deel van deze leerlingen komt normaal gesproken de wijk Overvecht niet uit. En sommigen zitten zelfs de hele zomer opgesloten in huis”, vertelt directeur Bart Engbers. „Er zijn een stuk of tien meisjes die niet mee mochten van hun ouders. Die komen alleen buiten als ze eens een boodschapje doen met hun moeder.”

De directeur noemt deze situatie ’erg tragisch’. „We hebben geprobeerd ze toch mee te krijgen maar dat is niet gelukt. Een van deze meisjes is nog één dag mee geweest, maar daarna mocht ook zij niet meer. Ik denk dat de ouders bang zijn dat hun dochters te veel vrijheid krijgen. En dat terwijl de school het organiseert en de leerlingen gewoon thuis slapen.”

De scholieren die wel mee mochten, trokken de afgelopen twee weken onder meer naar Zeeland, Maastricht en Arnhem. Op het programma stond onder andere karten, skydiven en snowboarden. De laatste dag, gisteren, bleven ze in hun eigen stad.

De 14-jarige Vildana Musija vindt het niet vervelend om haar docenten ook in de vakantie te zien. „Het is juist gezellig. Ze zijn leuk. En zelf ga ik niet op vakantie dus anders had ik niet veel te doen. Maastricht vond ik het mooist. Er zijn bergen daar!”

Het project wordt gefinancierd door subsidie die de school ontvangt van de gemeente Utrecht voor naschoolse projecten. Begeleidende docenten helpen vrijwillig mee, maar krijgen wel een kleine vergoeding. Sportleraar Luuk Migchielsen (24): „Je leert de kinderen zo op een andere manier kennen. Ze zijn hier opener en losser. En ze zien ons ook op een andere manier. Ze horen ons zingen in de busjes. Dat levert soms verbaasde gezichten op.”

Voor Bijan Khosro (15) is het een extra feestelijke week: vorige week hoorde ze dat zij en haar familieleden een verblijfsvergunning krijgen. „Ik ben zes jaar in Nederland en al die tijd konden we niet op vakantie. Nu kan dat wel weer. En nu kan ik hier studeren en werken.” Bijans vriendinnen doen niet mee. „Sommigen hebben er geen zin in en anderen mochten niet. Ik weet niet waarom, ze hebben gewoon strenge ouders.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden