School moet scoren voor subsidie

Rotterdam loopt voorop met afspraken Cito en eindexamen moeten veel beter

Rotterdamse scholen zetten gemeentelijke subsidie op het spel wanneer de onderwijsresultaten structureel achterblijven.

De gemeente Rotterdam heeft samen met alle schoolbesturen in de stad prestatieafspraken gemaakt voor het huidige leerjaar. Als een school deze niet geheel nakomt, zal het stadhuis aandringen op verbeteringen. Mocht dat geen effect hebben, dan kort de gemeente uiteindelijk de subsidie of zet die stop.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad hier gisteravond over geïnformeerd. Een (aangenomen) motie van VVD en CDA had het stadsbestuur eerder dit jaar tot deze maatregel opgeroepen.

De gemeente gaat een school voornamelijk beoordelen op de resultaten van bestaande toetsen en examens. Vooralsnog beperkt dit zich tot de Cito-toets in het basisonderwijs en het centraal schriftelijk eindexamen in het voorgezet onderwijs. De komende jaren komen er meer wettelijk verplichte toetsen bij.

Wethouder Hugo de Jonge (CDA, onderwijs) zegt dat de noodzaak 'op kwaliteit te sturen' groter is dan ooit. De schoolresultaten in Rotterdam lopen al jaren achter op de rest van het land. Daarnaast wordt de stad geconfronteerd met zeer zware bezuinigingen: ruim een half miljard euro in deze collegeperiode. "We kunnen het ons niet veroorloven euro's uit te geven zonder te weten waar het toe leidt. Het resultaat telt." Uit de collegebrief aan de raad blijkt dat de gemiddelde Cito-score in Rotterdam het afgelopen jaar licht is verbeterd, van 531,2 naar 531,9. Dat cijfer moet in 2014 op 534 liggen, een punt onder het landelijk gemiddelde. Leerlingen die in Rotterdam examen in het voortgezet onderwijs doen, scoren gemiddeld voor Nederlands een 6,2 en voor wiskunde een 6,1.

De gemeente wil dat het cijfer voor beide vakken met 0,2 stijgt. De wethouder benadrukt dat de afspraken met schoolbesturen verschillen. In het welgestelde Hillegersberg ligt de lat hoger dan voor een school in een achterstandswijk op Zuid.

Behalve het verbeteren van de onderwijsresultaten, probeert de gemeente het grote aantal voortijdig schoolverlaters terug te dringen. Het stadsbestuur hoopte dat het aantal afhakers dit jaar beperkt zou blijven tot 2200. Het worden er, naar verwachting, een kleine 2500.

De gemeente pakt het schoolverzuim harder aan, in de veronderstelling dat daarmee minder leerlingen stoppen met hun opleiding. Leerplichtambtenaren houden controles op straat en bij mensen thuis.

Dat resulteerde het afgelopen schooljaar in 658 processen-verbaal, een stijging van 40 procent in vergelijking met een jaar eerder. 127 kinderen kregen vanwege herhaaldelijk verzuim een taakstraf van bureau Halt. In vier gevallen zette de gemeente de kinderbijslag stop. van veelvuldig spijbelende leerlingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden