School mocht docent schorsen na anti-islamtweet

null Beeld ANP
Beeld ANP

De leraar maatschappijleer die vorig jaar twitterde dat de islam geen geloof is 'maar een barbaarse achterlijkheid', is terecht geschorst. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Van discriminatie zou geen sprake zijn.

Robin de Wever

Anand Soekhoe, tevens duoraadslid is voor Leefbaar Leiden, hoefde niet meer terug te keren toen het rooms-katholieke Fioretticollege in Lisse lucht kreeg van enkele tweets waarin hij felle kritiek uitte op de islam. Hij werd per direct geschorst en kreeg te horen dat zijn contract na de zomervakantie niet werd verlengd.

Het liep zo omdat hij een ongewenste politieke mening was toegedaan, vermoedde Soekhoe. Hij besloot zijn verkapte ontslag aan te vechten en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens (voorheen Commissie Gelijke Behandeling). Dat oordeelt nu ten gunste van de school: de onderwijsinstelling heeft 'geen verboden onderscheid op grond van politieke overtuiging' gemaakt.

Bij het oordeel speelt de identiteit van de school een belangrijke rol. Bijzondere scholen mogen van hun docenten vragen dat ze handelen volgens de grondslag. Soekhoes tweets toonden volgens het College niet het respect dat de school wil uitstralen.

'Hij had een voorbeeldfunctie'
Het Fioretticollege uitte vorig jaar in Trouw al haar ontevredenheid over het feit dat Soekhoe op zijn Twitter-profiel meldde dat hij daar les gaf. 'Hij twitterde dus ook in de hoedanigheid van leraar', stelde directrice Constance Clignett. 'Dan moet je je er goed van bewust zijn dat je een voorbeeldfunctie hebt en je niet zomaar alles kunt zeggen.'

Soekhoe zei dat hij zich wel degelijk bewust was van zijn publieke functie. Maar, zo vertelde hij: 'In de klas ben ik neutraal. Daar zeg ik: iedereen mag geloven wat hij wil, zolang je anderen maar niet tot last bent. Maar als een leerling mij één op één zou vragen wat mijn persoonlijke mening is, ja, dan steek ik die niet onder stoelen of banken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden