'School mag homoleraar niet wegsturen'

Heeft een School met de Bijbel het recht om een homoseksuele leerkracht het lesgeven te verbieden? De Besturenraad denkt van wel, maar de onderwijsvakbond CNV ziet het anders.

Het is zeer de vraag of een protestants-christelijke basisschool uit Emst een homoseksuele leraar mag weigeren, stelt Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht in Tilburg. Hij raadt de leraar aan naar de Commissie Gelijke Behandeling te stappen.

De kwestie rond de School met de Bijbel uit het Gelderse plaatsje kwam vorige week in het nieuws toen de school een brief aan alle ouders stuurde over het wegblijven van de betrokken leerkracht. In de brief schrijft voorzitter W. de Roo van het schoolbestuur dat de man in april zijn collega’s verteld heeft dat hij een vriend heeft en daar ook openlijk voor wil uitkomen.

De Roo stelt in de brief, die door Omroep Gelderland openbaar is gemaakt, dat ’de keuze voor hun relatievorm op gespannen voet staat met de grondslag en doelstelling van de school waarmee de leerkracht heeft ingestemd.’ Hij mag zodoende geen les meer geven en ’in samenspraak’ wordt een goede weg gezocht om het arbeidscontract te beëindigen.

Hoogleraar Zoontjens: „Het lijkt er sterk op dat de leraar weg moet om het enkele feit dat hij een homoseksuele relatie heeft, en dat mag niet volgens de Algemene wet gelijke behandeling.”

Pas als deze leraar binnen de school ’zijn ideeën’ uitdraagt, verandert de kwestie, denkt Zoontjens. „Als hij daar stelt dat je anders tegen homoseksualiteit aan moet kijken dan in de grondslag van de school staat, dan kan de school een punt hebben.”

Wim Kuiper, directeur van de protestants-christelijke besturenraad waarbij de school uit Emst is aangesloten, ziet het anders. Hij denkt weldegelijk dat de school het recht kan hebben om de leraar te ontslaan. „Als de school dit duidelijk verankerd heeft in de grondslag, dan vinden wij dat het in het personeelsbeleid zijn weerslag mag krijgen. Zowel bij het aannemen als bij het afscheid nemen, zoals in dit geval.”

Als iemand een homoseksuele relatie heeft en daar openlijk voor uitkomt, dan kan het zijn dat je niet in de grondslag van de school past. „Dan is er al meer dan het enkele feit aan de hand.”

Onderwijsvakbond CNV vindt de vrijheid van onderwijs ’een groot goed’, stelt voorzitter Michel Rog. Een school mag van docenten vragen een grondslag te respecteren. „Maar dit kent wel zijn grenzen. Wanneer de school ook wil bepalen hoe je je privéleven inricht, gaat dit te ver.” Hij weet niet of de leraar lid is van de bond. „Maar als dat zo is, zijn wij zeker bereid om hem juridisch bij te staan.”

Minister Plasterk schreef onlangs een brief aan scholen waarin hij stelt dat zij leraren niet mogen weigeren op grond van hun geaardheid. Een advies over de Algemene wet gelijke behandeling van de Raad van State op dit punt wordt nog vóór de zomer verwacht. De school en de leerkracht waren gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden