School mag hand geven verplichten

Godsdienstvrijheid moet soms wijken voor andere belangen. Een islamitische docente die mannen geen hand wilde geven, is daarom terecht ontslagen.

Hanne Obbink

Een school mag van docentes eisen dat zij mannen de hand schudden, ook als dat tegen hun geloof indruist. Het belang van de school weegt zwaarder dan de vrijheid van godsdienst. Met die principiële uitspraak in hoger beroep is een streep gezet onder een conflict tussen een islamitische docente en een vmbo-school in Utrecht.

Dat conflict ontstond na de zomervakantie van 2006, toen docente Samira Dahri meedeelde voortaan vanwege haar geloofsovertuiging mannen geen hand meer te geven. De docente werd eerst geschorst en vervolgens ontslagen.

Terecht, oordeelt de Centrale Raad van Beroep nu. Die raad is de hoogste bestuursrechter in ambtenarenzaken; daar kwam de zaak terecht nadat eerst de Commissie Gelijke Behandeling en de rechtbank in Utrecht zich erover hadden uitgelaten. De CGB steunde de docente, de rechtbank gaf de school gelijk. Dahri ging in hoger beroep.

De raad voor beroep heeft gekozen voor een principiële benadering van de zaak. De rechtbank in Utrecht had daar haar vingers niet aan gebrand. Ze verwees voor haar oordeel vooral naar de ophef die binnen en buiten de school was ontstaan; die had de onderlinge verhoudingen verstoord en een vertrouwensbreuk tussen school en docente veroorzaakt.

Maar, vraagt de raad voor beroep zich nu af, als de docente zich terecht beriep op de vrijheid van godsdienst, had de school haar dan niet juist moeten beschermen tegen alle ophef ?

Nee, oordeelt de raad. Volgens hem zijn er twee belangen in het geding: Enerzijds moet de school haar – allochtone – leerlingen voorbereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt, met de bijbehorende fatsoensnormen. Daartegenover staat het belang van de docente die bescherming verdiend tegen discriminatie op grond van haar geloof. Maar de docente had een voorbeeldfunctie voor leerlingen en vertegenwoordigde de school bij ouders, overweegt de raad. Onder meer daarom beslist hij uiteindelijk dat een „veel groter gewicht toekomt aan het belang van de school”.

Directeur Bart Engbers van het Vader Rijn College is tevreden over de uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden