School jaagt op stiekeme rokers

In het Groningse Grijpskerk geldt een rookverbod voor de eerste- en tweedeklassers van het Lauwers College. Directeur Wim van Brummen loopt persoonlijk rondjes door het dorp om stiekeme rokers te op te sporen.

Ellis Ellenbroek

Is het zo erg gesteld bij u op school?

„Op onze school – vmbo, en een onderbouwafdeling voor havo en vwo – rookt van de derde- en vierdeklassers, denk ik, eenderde. Maar in de brugklas ook al vijf of zes leerlingen. Dat zijn elf- tot dertienjarigen. Wij zijn een kleine school, totaal 265 leerlingen, dus vijf, zes is veel. We hebben in de wintermaanden het project De Gezonde School. Dan geven we rookvoorlichting. Dat is mosterd na de maaltijd, als er al tien, vijftien brugklassers roken.”

Wat houdt het verbod precies in?

„Eerste- en tweedeklassers mogen niet roken. Niet op ons rokerspleintje. Maar ook niet buiten de hekken. Daar surveilleren we op. Twee docenten lopen in de pauzes door het dorp. Ik doe zelf net zo hard mee. We gaan wat hangplekken af, vooral op de route naar de winkel waar leerlingen heen gaan omdat ze daar natuurlijk veel lekkerder broodjes hebben dan in onze kantine. Mijn verantwoordelijkheid geldt alleen schooltijd en de pauzes. Wat ze voor- en na die tijd doen moeten ze zelf weten. Dat is aan de ouders.”

Wat vinden de leerlingen van het verbod?

„De brugklassers vinden het prima. Ik ben vanochtend nog een klas in gegaan en heb hun mening gevraagd. Kinderen kiezen er niet bewust voor om te gaan roken in de brugklas. Ze doen het omdat ze op een nieuwe school komen en zich eigenlijk niet zo prettig voelen.

Sommige tweedeklassers hebben problemen met de maatregel. Een jongen die we een paar keer betrapt hebben kwam deze week naar me toe. Hij zei dat ik helemaal niet het recht had om hem te controleren.”

Waarom pakt u eigenlijk niet alle klassen aan?

„Oudere leerlingen bij wie we in het verleden het roken getolereerd hebben, kunnen we het niet meer verbieden. Die zijn inmiddels verslaafd. Ik hoop dat als het me lukt de eerste- en tweedeklassers van het roken af te houden, ze ook de rest van hun leven niet meer gaan beginnen. ”

Hoeveel opstellen van illegale rokertjes hebt u al binnen?

„Ik ben er van overtuigd dat we niet alles zien, maar drie leerlingen zijn tot nu toe betrapt, twee van hen twee keer en eentje vier keer. Ik heb drie opstellen. Ze moesten iets schrijven over gezondheid en roken. Ik ga ze niet steeds om een opstel vragen. Straffen is niet mijn doel. Ik bel wel altijd de ouders. Dan hoor ik dat die niet weten dat hun kind rookt. Eerlijk gezegd betwijfel ik dat. Ik belde de moeder van de jongen die vier keer achter elkaar was betrapt. Dit keer vertelde ik haar dat hij ziek was en naar huis wou. Ik hoorde de opluchting in de stem , dat haar zoon tenminste niet wéér gerookt had.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden