School hoeft van klas geen bidruimte te maken

Het openbare Caland Lyceum in Amsterdam hoeft leerlingen geen klaslokaal ter beschikking te stellen waar ze tijdens pauzes kunnen bidden. Een openbare school die dat weigert maakt geen 'onderscheid op grond van godsdienst', oordeelt de Commissie gelijke behandeling. Op het Caland Lyceum vroegen twee islamitische leerlingen om zo'n lokaal.

De weigering wringt niet met de Wet gelijke behandeling, oordeelt de commissie. Op grond van die wet mogen leerlingen op school wel uiting geven aan hun religie, bijvoorbeeld door een kruisje of een hoofddoek te dragen kruisje, of door te bidden tijdens de pauze.

Een school mag die uitingen van geloofsbelijding niet verhinderen, maar hoeft haar leerlingen geen extra faciliteiten te bieden om hun godsdienst te kunnen beoefenen.

A. Karagül, voorzitter van de Raad van Moskeeën, is in principe voor aparte gebedsruimtes. ,,Maar als de ruimte rein is, kan iedereen overal bidden'', vindt hij. Zolang de gelegenheid maar geboden wordt om te bidden.

Coördinator Y. Hartog van het Project Islam en Burgerschap vindt de beslissing van de commissie niet onredelijk. ,,Ik snap best dat een openbare school niet verplicht kan worden een aparte ruimte in te richten. Maar ik vind wel dat ze leerlingen die willen bidden, daarvoor gelegenheid moeten geven.''

In december kwam rector Dorsman van het Caland Lyceum in opspraak toen hij twee leerlingen van zijn, door veel islamitische jongeren bezochte, school een lokaal weigerde om als gebedsruimte te gebruiken. Die beslissing kreeg kritiek van de Amsterdamse onderwijs-wethouder Van der Aa, die de weigering al te rechtlijnig vond. Staatssecretaris Adelmund steunde Dorsman echter in zijn opvatting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden