School die dicht moet, moet ook dicht blijven

Schoolbesturen die aantoonbaar en langdurig tekort zijn geschoten moeten niet zomaar, met financiering, een nieuwe school kunnen beginnen. Deze aanbeveling doet de Onderwijsraad aan staatssecretaris Dekker (onderwijs). De Onderwijsraad vindt het redelijk om falend schoolbestuur beperkingen op te leggen als er verzocht wordt om bekostiging van een nieuwe school. "Dit zal bijdragen aan het voorkomen van een zogenoemde draaideurconstructie, waarbij een falend bestuur opnieuw een school opricht terwijl te verwachten valt dat de onderwijskwaliteit tekort zal schieten", stelt de raad.

Het advies van de Onderwijsraad is een gevolg van de 'doorstart' van het Islamitisch College Amsterdam (ICA), een zeer zwakke school die in 2010 door toenmalig minister Van Bijsterveldt werd gesloten wegens een leerlingentekort. Van Bijsterveldt gaf vervolgens toestemming aan de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) een nieuwe school te beginnen. Volgens de wet was Amsterdam verplicht om voor een schoolgebouw te zorgen. De gemeente voelde daar niets voor, omdat de plannen te veel leken op een voortzetting van het ICA.

Met extra voorwaarden op het gebied van kwaliteit en bestuurskracht heeft Amsterdam geprobeerd de doorstart te voorkomen. Dat mocht niet, stelde de Onderwijsraad vorig jaar augustus. Nu oppert de raad de volgorde in de procedure te wijzigen.

Voortaan zou de aanstaande school eerst moeten aantonen bevoegd onderwijspersoneel, een goed schoolplan en bestuurders met een verklaring omtrent gedrag te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden