Schone technologie zorgt voor nieuw Wirtschaftswunder in Duitsland

Schone energie zorgt al voor 1,4 miljoen banen in Duitsland. Beeld Epa
Schone energie zorgt al voor 1,4 miljoen banen in Duitsland.Beeld Epa

Duitsland blijkt een nog veel grotere kampioen 'duurzame technologie' dan ik de afgelopen maanden al kon melden. Het land verdient per jaar zo'n 300 miljard euro met duurzame producten en diensten, en dat is 15 procent van wat er wereldwijd aan zogeheten clean tech wordt uitgegeven.

Dat blijkt uit een studie die Roland Berger Strategy Consultants heeft uitgevoerd in opdracht van de Duitse overheid. Wereldwijd gaat nu iets meer dan twee biljoen (2000 miljard) euro om in schone technologie als zonnepanelen, windmolens en biogas. Daarvan komt 300 miljard dus op het conto van Duitsland, dat daarmee wereldmarktleider is op deze 'markt van de toekomst'.
Voor Duitsland is schone technologie daarmee niet meer weg te denken uit de economie. De 300 miljard vormen al 11 procent van het bruto binnenlands product, zeg maar: alles wat er in het land met producten en diensten wordt verdiend. En er zijn inmiddels 1,4 van de 44 miljoen Duitse arbeidsplaatsen mee gemoeid.

Nieuwe groeimotor
Schone technologie is in feite nog belangrijker dan uit die cijfers blijkt, want het is een ware groeimotor in tijden dat veel andere sectoren juist met stilstand of zelfs krimp te maken hebben. De schone technologie stimuleert in Duitsland inmiddels ook sectoren die ogenschijnlijk niets met duurzaamheid te maken hebben. Het Duitse ministerie van milieu spreekt dan ook al van een nieuw Wirtschaftswunder.
Op wereldschaal groeit schone technologie de afgelopen jaren met gemiddeld 12 procent. Roland Berger verwacht dat het tempo iets zal afnemen maar dat er voorlopig een sterke groei zal blijven. Rond 2025 zal de mondiale omzet in clean tech ongeveer 4,4 biljoen euro bedragen, denkt het consultantsbureau.
Dat Duitsland uitmunt in duurzame energie heeft vooral te maken met een consequente politiek om de sector te laten groeien, aldus Roland Berger, en minder met het feit dat het als een van de eersten op grote schaal in de nieuwe markt stapte.
Duitsland is daarnaast volgens mij een van de landen die het meeste baat heeft bij groene energie. Het land bezit zelf weinig eigen, traditionele energiebronnen als olie en gas, en is dus aangewezen op kostbare import van die grondstoffen. Wind, zon en biomassa heeft het land echter voldoende om een groot deel van zijn energiebehoefte te dekken.

Spaarpot
Daarmee vergroot duurzame technologie niet alleen de export, maar verkleint het tegelijkertijd de import. Duitsland wordt nog eens één grote spaarpot.

Geïnteresseerd in meer schone technologie? Volg me ook via @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden