olympische spelen

Schone Russen curlen in een wit shirtje

Anastasia Bryzgalova en Aleksander Krusjelnitskiy, donderdag op de olympische curlingbaan.Beeld AP

De eerste 'schone' Russen kwamen al in actie op de Spelen, terwijl anderen in spoedzittingen vochten voor deelname, tevergeefs.

De olympische vlam is nog niet eens ontstoken, of vroeg op de donderdagochtend klinkt voor het eerst deze Spelen in wedstrijdverband het welkom voor de OAR, de 'olympische atleten van Rusland'. Dat gebeurt in de curlinghal, voor het echtpaar Anastasia Bryzgalova en Aleksander Krusjelnitskiy, die uitkomen op het allereerste olympische onderdeel van deze Spelen: het gemengd dubbel.

Bryzgalova en Krusjelnitskiy zijn twee van de 169 Russen die door het Internationaal Olympisch Comité zijn uitgenodigd om mee te doen aan de Spelen. Het tweetal is dus aantoonbaar schoon verklaard, zoals het IOC van Russische sporters wenste in aanloop naar de Spelen. Het IOC schorste in december weliswaar Rusland vanwege een door de staat geïnitieerd dopingprogramma in Sotsji, maar zette de deur open voor Russische atleten en coaches die door een panel van drie schoon werden verklaard.

Gestript van vlag en volkslied

Er zijn wel restricties. Russen worden gestript van vlag en volkslied. Geen enkele verwijzing daarnaar mag worden gebruikt. Dus komen Bryzgalova en Krushelnitckii om 08.50 uur in een volle curlinghal (Zuid-Korea speelt drie banen verderop) onder beleefd applaus niet in nationaal tenue op. Ze dragen een zwarte broek en witte polo's, de naam van de spelers staat groot boven de tekst 'olympic athlete from Russia'. Op de borst prijkt een cirkel, met daarin dezelfde woorden als op de rug.

Even achter de baan is de outfit van de coaches hetzelfde. Op het shirt is aan de bovenkant een grotere zwarte streep zichtbaar. Het tenue komt wat simpel over, waarschijnlijk het resultaat van late besluitvorming over de opdruk. Vlak voor aanvang geven ze hun Amerikaanse tegenstanders nog wel een beertje met een curlingbezem in de poot cadeau.

Voor hen is het toernooi toch begonnen, als Russen. Hoe anders vergaat het tientallen andere landgenoten, die via rechtszaken proberen mee te doen. Uren voor de openingsceremonie is nog steeds niet duidelijk hoeveel Russen er nu echt mogen deelnemen. De druk op IOC-voorzitter Thomas Bach neemt toe.

Te weinig bewijs

Bach wordt verweten dat hij geen duidelijke lijn trok, toen hij meldde dat Russische sporters op individuele basis nog naar de Spelen konden. Die lijn werd helemaal diffuus toen het internationaal sporttribunaal CAS 28 sporters vrijsprak van doping in Sotsji, omdat er in sommige gevallen te weinig bewijs was. Dit leidde weer tot beroepszaken, omdat Russische sporters claimden dat ze schoon zijn, en dus volgens de IOC-regels zouden mogen deelnemen.

Alleen, Thomas Bach kan helemaal geen oordeel vellen. Het woord is opnieuw aan het CAS. In tientallen spoedzittingen, die worden gehouden op een paar honderd meter van het olympisch stadion waar vandaag de vlam wordt ontstoken, werden 47 Russen de afgelopen dagen twee keer gehoord. 

Vijftien sporters werden door het CAS vrijgesproken van doping in Sotsji, maar het IOC weigerde hen toe te laten tot de Spelen in Korea. De andere 32 werden door het IOC niet uitgenodigd omdat ze met doping in verband worden gebracht. Allen gingen daartegen in beroep.

Dichte deur

Om het nog moeilijker te maken, hadden zes sporters en zeven coaches gisteren ook een beroep ingediend, maar het CAS oordeelde een paar uur later dat het niet bevoegd was die zaken te behandelen. Dit betekent dat onder meer voor schaatsers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov de deur nu echt dicht is.

Ook voor de Russische curlers verloopt de eerste wedstrijd niet zoals gewenst. Vlak voor de pauze halverwege is er zelfs irritatie zichtbaar, een unicum in het curling. Ze staan dan al ver achter op de Amerikanen: 5-2. Het is de Russen vanwege de restricties van het IOC niet toegestaan een overwinning te vieren met Russische vlag, maar voor het curlingtweetal is die regel sowieso niet van toepassing. Ze verliezen met 9-3. Kansloos, maar ze staan wel op de Spelen.

Lees ook: 

CAS wijst beroep van Russische sporters af

Morgen zijn teamgenoten Ireen Wüst en Antoinette de Jong beiden favoriet voor een medaille op de 3 kilometer. Er kan er maar een winnen...

Hier vindt u ons Olympisch dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden