'Schone' regering voor Curaçao

Eugene Rhuggenaath werd tijdens de campagne de ‘Curaçaose Kennedy’ genoemd. Beeld Sinaya Wolfert
Eugene Rhuggenaath werd tijdens de campagne de ‘Curaçaose Kennedy’ genoemd.Beeld Sinaya Wolfert

Curaçao heeft een nieuwe regering. Twee weken na de verkiezingen heeft de winnaar Eugene Rhuggenaath (PAR) een ‘schone coalitie’ kunnen vormen, zonder de voor corruptie veroordeelde Gerrit Schotte.

Hans Marijnissen

Rhuggenaath gaat zoals verwacht in zee met de voormalige premier Hensley Koeiman (MAN) en Suzy Camelia-Römer van de nieuwe partij PIN. Samen hebben zij een meerderheid van 12 van de 21 Statenzetels. De partij MFK van Gerrit Schotte blijft in de oppositie.

Informateur Etienne Ys had haast met de formatie omdat Schotte, als de man achter de vorige interim-regering, allerlei benoemingen probeerde door te drukken van ambtenaren op cruciale posten. Ook zou hij overheidsgeld wegsluizen. Formeel mag een demissionair kabinet alleen lopende zaken afhandelen.

Ambitieus programma

Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet heeft een lange naam: ‘Realisando e Máksimo Potensial di Kòrsou (het maximale aan het potentieel van Curaçao realiseren, red). Op de kaft prijkt een citaat van Nelson Mandela: ‘Onderwijs is het meest krachtige wapen om de wereld te veranderen’.

De toekomstige premier Rhuggenaath die wordt gezien als de ‘Curaçaose Kennedy’ heeft aangekondigd werk te maken van armoedebestrijding en veiligheid. "De regering heeft de vooruitgang en het geluk van de bevolking voor ogen”, zo zei hij. “De vorming van jongeren is heel belangrijk. De sociale achterstand en de armoede moeten worden aangepakt. De regering verplicht zich om rust, veiligheid, en eenheid in de samenleving te brengen.”

Curaçao kent een hoge (jeugd)werkloosheid en amper economische groei. Rhuggenaath wordt gezien als de man die economische hervormingen en welvaart kan brengen.

Curaçao werd in de nacht van dinsdag op woensdag nog opgeschrikt door wat ‘een aanslag op justitie’ wordt genoemd. De auto van Norman Serphos, woordvoerder van het Openbaar Ministerie, ging na een explosie in vlammen op. Er is een verdachte aangehouden. Justitie leidt op dit moment een groot aantal onderzoeken naar fraude en corruptie, vaak met een link naar de Curaçaose politiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden