Schone, onervaren ploeg gaat Indonesië regeren

De nieuwe Indonesische kabinetsploeg van president Wahid is de schoonste regering in meer dan dertig jaar. Hervormers maken de dienst uit in het team dat Wahid gisteren presenteerde.

De president heeft vooral critici van het oude bewind opgenomen in zijn ,,kabinet van nationale eenheid''. Economisch herstel is de eerste opdracht, zei Wahid, die strenge eisen aan zijn nieuwe mensen stelt. Alle ministers moeten inzage geven in de herkomst van hun privé-rijkdommen.

Van de 35 kabinetsleden hebben er maar weinig politieke ervaring. Op vier ex-ministers na, die dienden onder vorige regeringen. Een van hen, Marzuki Darusman, nu nog partijbestuurder van de oude regeringspartij Golkar, wordt de nieuwe procureur-generaal. Hij kondigde meteen aan dat hij wil bekijken of het corruptie-onderzoek naar ex-president Soeharto heropend kan worden.

Wahid heeft in zijn kabinet verder vertegenwoordigers opgenomen van bijna alle politieke partijen en stromingen: moslims, voormalige dissidenten, maar ook militairen, al zijn dat er aanzienlijk minder dan voorheen. De bijna blinde president liet zijn vice-president Megawati Soekarnoputri de namen voorlezen. Haar adviseur Kwik Kian Gie wordt minister van economische zaken.

Voor het eerst is de minister van defensie geen generaal meer, maar een burger. Zoals voorspeld, is de politicoloog Juwono Sudarsono benoemd. Hij volgt generaal Wiranto op, tot voor kort achter de schermen de machtigste man van Indonesië. Wiranto wordt 'superminster' en mag het veiligheidsbeleid coördineren. Hij treedt af als stafchef van het Indonesische leger.

Volgens president Wahid heeft Wiranto zélf voorgesteld om Juwono te benoemen. ,,Denk niet dat het leger gek is'', zei Wahid. ,,Het leger weet dat de hele samenleving bezig is te veranderen, en dat het zelf ook moet veranderen. Doe niet zoals de internationale pers, die het Indonesische leger verkeerd beoordeelt.''

Islamitische partijen mochten een derde van de bewindslieden leveren - meer dan ooit. Uit Wahids eigen politieke partij, de PKB, komt de nieuwe minister van buitenlandse zaken, Alwi Shihab, een in de VS opgeleide hoogleraar moslimstudies. Hij zei dat hij de reputatie van Indonesië wil oppoetsen, na jaren van mensenrechtenschendingen.

Wahid gaf moslimpoliticus Hamzah Haz, van de conservatieve moslimpartij PPP, de post van 'superminister' voor welzijn. De president moest de moslimpartijen in het parlement wel belonen. Zij hebben hem vorige week geholpen om tegen elke verwachting in president te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden