'Schone' kolen hebben een hoge prijs

Wil Nederland de Kyoto-doelstellingen halen, dan moeten de kolencentrales minder broeikasgassen uitstoten. Met de nieuwe subsidieregeling voor groene energie wordt investeren in 'schoon' stoken echter minder aanlokkelijk. Paniek bij de stroombonzen.

AMSTERDAM - Het Kolenconvenant is een gentlemen's agreement, maar het is evengoed een keihard contract, zegt Frans Munnichs van EnergieNederland, de belangenvereniging van energiebedrijven. ,,We zullen de overheid eraan houden'', zegt hij met nadruk. De boodschap is helder: anders wordt de Nederlandse lucht viezer en kan Nederland niet aan internationale verplichtingen voldoen.

Volgens EnergieNed is het de hoogste tijd dat de Haagse politici een 'tegenprestatie' leveren voor de 'inspanningen' die de stroombedrijven E.on, Electrabel, Essent en Reliant zich getroosten om de uitstoot van CO

2 te verminderen. Op grond van het Kolenconvenant (getekend in april 2001) investeren de bedrijven in hoog tempo in duurzame productiemethoden. In de zeven Nederlandse kolencentrales wordt al een paar jaar op grote schaal biomassa bijgestookt, zodat tot 2012 een vermindering van de CO2

-uitstoot wordt bereikt van zes miljoen ton per jaar. Dat is ongeveer 15 procent van de Nederlandse bijdrage van 50 miljoen ton per jaar die nodig is om aan de Kyoto-doelstelling te voldoen.

Nederland heeft toegezegd in 2012 6 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Daarvan dient de helft binnenslands te worden gerealiseerd; de rest mag via verhandelbare CO2

-emissierechten buiten Nederland worden gevonden.

Om de Kyoto-doelstellingen te halen, moeten we schone biomassa stoken, zegt Paul van Son, directeur duurzaam van stroomreus Essent. Essent is onder meer eigenaar van de kolengestookte centrale in Geertruidenberg, de grootste van Nederland. ,,Als het huidige wetsvoorstel over de subsidiëring van groene energie onverkort wordt ingevoerd, zal Nederland zijn emissiebeperkende doelstelling waarschijnlijk niet halen'', erkent hij. Van Son rekent er echter op dat het ministerie van economische zaken water bij de wijn doet en inziet dat schone biomassa, bijvoorbeeld houtsnippers, niet hetzelfde is als vuile biomassa, bijvoorbeeld kippenmest. Essent koerst op 'schoon', maar maakte gisteren bekend de productie van groene stroom uit schone biomassa in Nederland te staken.

In de nieuwe regeling die staatssecretaris van economische zaken Wijn heeft bekendgemaakt, de wet Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP), is de subsidie voor 'vuile' en 'schone' biomassa gelijk. De MEP is bedoeld om de bouw van meer productiecapaciteit voor duurzame elektriciteit in Nederland te stimuleren. Voor wind op zee, het Haagse oogappeltje, geldt wel een hogere subsidie.

Volgens een E.on-woordvoerder is de nieuwe MEP 'niet beter dan de oude'. Uit 'concurrentie-overwegingen' wil hij niet zeggen of de geplande investeringen in biomassa-installaties op de Maasvlakte worden opgeschort. ,,Het klimaat is uitermate moeilijk voor energieproducenten, omdat niemand weet hoe en wanneer de definitieve MEP in werking treedt.''

Bij Electrabel Nederland, eigenaar van onder meer de kolengestookte Centrale Gelderland in Nijmegen, kijken ze argwanend naar de nieuwe subsidieregeling. Aan de ene kant wordt het mee stoken van biomassa 'beter' beloond, aan de andere kant 'lijkt er een nieuwe bom te zijn gelegd', aldus een woordvoerder. ,,We mogen nog maar één subsidie per locatie aanvragen. Dat is onvoldoende. Voor de centrale in Gelderland stoken we olijfpitten bij, maar we willen ook een vergasser bouwen. Daarvoor zijn miljoenen nodig.'' Electrabel vreest dat zijn plannen voor de bouw van de 'gasificatie-installatie' onder de huidige omstandigheden 'niet haalbaar' zijn.

De Electrabel-woordvoerder: ,,Wij proberen van alles. We hebben in Nijmegen zelfs een proef gedaan met het bijstoken van koffiedik.'' De Nederlandse regering lijkt haar interesse in 'schone' kolen te hebben verloren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden