Schommelende Finse boot wekt golf-stroom op

De Penguin van Wello: het rode gewicht gaat draaien en de generator die erboven op dezelfde as zit, wekt dan stroom op. Beeld Wello
De Penguin van Wello: het rode gewicht gaat draaien en de generator die erboven op dezelfde as zit, wekt dan stroom op.Beeld Wello

Een polshorloge dat zichzelf opwindt, dat was in mijn jeugd een openbaring. Nu gaat het systeem, miljoenen keren uitvergroot, stroom opwekken met golfenergie.

Mijn vorige aflevering, over de golvenroller uit Finland, was amper geschreven of ik kwam een nog leuker ander Fins idee voor golfenergie tegen: de Penguin van Wello. Ik werd in één klap teruggeworpen naar mijn jeugd...

De Penguin is een boot, ponton zo je wilt. Hij drijft op en in de golven, goeddeels onderwater. Door de golven gaat het gevaarte heen-en-weer slingeren. Binnenin zit een flink gewicht dat aan een as is vastgemaakt en daardoor kan draaien. Als je de boot nu slim genoeg kunt laten schommelen, zo bedachten de oprichters van Wello, gaat dat gewicht rondjes draaien en kun je een generator stroom laten opwekken.

Polshorloge
Het principe doet me terugdenken aan een van mijn eerste horloges. Daar zat ook een gewichtje in, van enkele grammen in dat geval, dat door de beweging van de pols heen en weer ging slingeren. Daarmee werd een ouderwetse veer opgewonden waardoor het horloge kon lopen zonder dat je die veer handmatig moest opwinden. Een wonder... Tegenwoordig zou je met dat gewichtje waarschijnlijk stroom opwekken om een batterijtje te voeden. Bestaan dat soort horloges eigenlijk?

Terug naar de Penguin. Die heeft een heel asymmetrische vorm gekregen die ervoor zorgt dat de Penguin inderdaad zo gaat schommelen dat het gewicht, van duizenden kilo's, rondjes gaat draaien. Omdat die aan de as vastzit waarop ook de generator zit, gaat er geen energie verloren in overbrengingen.

Zuid-Korea
De eerste Penguin is enkele jaren getest voor de kust van Schotland en dit jaar versleept naar zijn definitieve ankerplaats bij het Schotse onderzoekscentrum voor schone energie uit oceaangolven Cefow.

De volgende stap is dat Wello nu samen met de Zuid-Koreaanse partner BSR een demonstratiemodel bouwen in Zuid-Korea. Wello levert de kennis, BSR zorgt voor goedkope productie. Die combinatie moet tot een renderend systeem leiden.

Dit is deel 12 van een serie over energie uit water. Andere afleveringen vindt u via deel 1: Er is nog een zee aan energie te winnen

De Penguin bij de wal voor onderhoud. Beeld Wello
De Penguin bij de wal voor onderhoud.Beeld Wello
Een schaalmodel van de Penguin toont duidelijk zijn asymmetrische vorm. Beeld Wello
Een schaalmodel van de Penguin toont duidelijk zijn asymmetrische vorm.Beeld Wello
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden