Scholten-Trustfull een nuttige positiewissel

ROTTERDAM - Drie dagen na de afknapper in Zaragoza had Feyenoord de mogelijkheid voor het eerst na ruim 31 jaar weer eens een competitiewedstrijd met dubbele cijfers te winnen.

MATTY VERKAMMAN

MVV speelde gistermiddag in de zonovergoten Kuip met de ambitie van vrije tijd-voetballers en tevens met de dynamiek van een dood vogeltje. Dat kon het flink afgezakte Maastrichtse gezelschap zich niet permitteren, want Feyenoord was 'scherp' en had nog aanzienlijk verder kunnen komen dan de 6-1 overwinning.

Feyenoord wilde er beslist een leuke wedstrijd van maken. De ploeg begreep dat na de teleurstellende en nogal eerloze wedstrijd tegen Real Zaragoza het publiek smachtte naar herstel. De club die er met letterlijk kansloos voetbal in Europees verband uitvliegt, kan overal rekenen op verlies van publieke waardering. TV-kijkend Nederland, ook de Feyenoord-fans, moeten zich donderdagavond flink hebben geërgerd aan het uitzichtloze voetbal van de Rotterdamse club. Eenmaal weer terug in Nederland, kwamen echter toch weer meteen 24 400 toeschouwers op de doorsnee-wedstrijd tegen MVV af. Zo veel trouw valt slechts enkele clubs in Europa ten deel. Stel toch eens voor dat Feyenoord permanent in staat was het niveau en de spelschoonheid van Ajax te benaderen; de Kuip zou waarschijnlijk om de twee weken vol stromen! In principe kent de volksclub Feyenoord immers een grotere aanhang dan Ajax.

Afwerking

Toen het binnen een kwartier door doelpunten van Rob Witschge (schitterend genomen vrije trap in de kruising), Henke Larsson (op het juiste moment door Orlando Trustfull aangespeeld en prima afgemaakt) en Orlando Trustfull (beheerste afwerking na een vlotte combinatie met Regi Blinker) al 3-0 stond, herinnerden oude Feyenoorders zich de 10-0 van 8 december 1963. Op die dag was NAC de tegenstander en was het scorend vermogen van jongens als Piet Kruiver, Henk Groot en Frans Bouwmeester zo groot, dat eerst doelman Peter van de Merwe en - na diens uitvallen door een botsing met Guus Haak bij de stand van 6-0 - plaatsvervanger Joop Korebrits, de goals om de oren floten. Tien hadden het er ook gisteren makkelijk kunnen zijn. Naast de drie volgende treffers in de tweede helft van Joszef Kiprich (strafschop), Arnold Scholten (strakke trap in de verre hoek) en Jesus de Carvalho Glaucio (goede afwerking na een rush vanaf de middenlijn), bleven echter nog acht kansen liggen.

Vooral aan Larsson zijn de kansen vaak niet besteed. De Zweedse spits speelt doorgaans heel behoorlijk, maar een echte afmaker is hij niet. Hij kende in de tweede Europa Cup-ronde tegen Werder Bremen een explosie van vier treffers, maar in competitieverband staat hij ondanks het aanvalsvoetbal dat Feyenoord altijd toch in Nederland wil spelen, pas op acht doelpunten. Dat zijn er even veel als Blinker en Kiprich hebben geproduceerd. Gedrieën voeren deze aanvallers de schutterslijst van Feyenoord aan. De goals zijn wel mooi verdeeld, maar een echte schutter ontbreekt dus. Het was gisteren trouwens opvallend hoe het publiek reageerde op Blinker en Kiprich. In feite waren de twee vleugelspelers in Zaragoza even slecht. Maar waar de ongekend populaire Kiprich altijd weer de mensen op zijn hand heeft, daar was opeens enige publieke afkeuring hoorbaar in de richting van Blinker. Het leek wel of zijn krediet een beetje op is. Bij zijn eerste zwakke actie ontstond meteen volop kritiek, hetgeen merkwaardig was, want Blinker was juist goed van start gegaan.

Dialoog

Opmerkelijk was voorts dat Feyenoord net als donderdag ook nu weer met Arnold Scholten als libero en Orlando Trustfull als centrale middenvelder opereerde. Dat herinnerde aan een dialoogje met Wim van Hanegem, twee dagen voor de uitschakeling voor de Europa Cup:

Trustfull maakt in balbezit grote fouten. Moet je niet vast stellen dat hij geen centrale verdediger is, maar eerder een middenvelder?

Van Hanegem: “Nee, want de fouten die hij maakt, zal hij op het middenveld ook maken.”

Niettemin was Trustfull tegen Real Zaragoza plotseling verdediger-af. Scholten doet het als libero zonder meer beter. Hij is een stille kracht, die niet veel fouten maakt en alle onderdelen van het spel heel aardig beheerst. Het voordeel van de positiewissel is voorts dat het middenveld eindelijk creatiever wordt. Of het nu voortaan om een vaste rolverdeling gaat, met Scholten als vrije man en Trustfull als middenvelder? Van Hanegem: “We gaan het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken.” Trustfull verzorgde tegen MVV tal van mooie acties, maar Van Hanegem had in de rust toch weer enige tactische kritiek op de Amsterdammer. Die kritiek spitste zich toe op Trustfulls inderdaad nog wel eens wat slaperige reactie bij een weg lopende of anticiperende tegenstander (gisteren Yvo Joordens).

Hoe woensdag de Feyenoord-poppetjes op het veld zullen staan in de beker-kraker tegen Heerenveen, moet nog worden afgewacht. Verwacht wordt evenwel dat Ulrich van Gobbel, Ruud Heus en Henk Früser weer beschikbaar zullen zijn. Bernard Schuiteman, Rob Maas en Errol Refos kost het waarschijnlijk hun plaats. Voor Feyenoord gaat het in het Friese Haagje om een zeer belangrijke partij. Een nederlaag zou de gevreesde deelname aan de Intertoto-competitie akelig dichtbij brengen. De fans onderkennen het belang van de wedstrijd en willen met duizenden tegelijk naar Heerenveen. Deze club heeft echter maar duizend kaarten voor Feyenoord beschikbaar. Uit veiligheidsoverwegingen, acht Feyenoord het derhalve min of meer noodzakelijk dat de wedstrijd rechtstreeks op de buis komt. De bond heeft hierin inmiddels toegestemd. Van den Herik zal de bond vandaag een aantal suggesties aan de hand doen om problemen in de toekomst te voorkomen. Eén daarvan zal zijn de wedstrijden in de halve finale voortaan op neutrale grond te laten spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden