Scholten-archief blijft in Rijksarchief Groningen

Van onze correspondent GRONINGEN - Een gat in de lucht hebben ze niet gesprongen, maar in hun nopjes zijn ze wel bij het Rijksarchief in Groningen. Dank zij een uitspraak van de rechter in Assen is het archief van de familie Scholten - een geslacht van groot-industriëlen uit Groningen - aanzienlijk versterkt.

Wat Philips is voor Eindhoven, dat zijn vader en zoon Scholten voor Groningen. “De familie Scholten schiep aan het eind van de vorige eeuw een van de allereerste Nederlandse multinationals, nog vóór Philips en Stork. Daarom is er veel belangstelling voor dit geslacht. Niet alleen van regionale geschiedschrijvers, maar ook van historici die zich bezig houden met de economische geschiedenis van Nederland”, zegt drs. J. Stienstra. Hij is als historicus bezig met een inventarisatie van het archief van de familie Scholten dat zich deels in Groningen en deels in België bevindt.

Dochter Jenny (86) Scholten die in Drenthe woont en zoon dr. Harry (87) die in het Belgische Malle woont, leven in onmin met elkaar. Een van de zaken waarover ze met elkaar van mening verschillen vormt het beheer van de familie-archieven. Ook het onderhoud van het familiegraf in Groningen vormt reden tot onmin omdat dr. Harry Scholten verzuimd zou hebben dit te onderhouden.

Wat de archieven betreft is er nu duidelijkheid: de documenten die door Jenny via het J. B. Scholtenfonds in het Rijksarchief van Groningen zijn beland, mogen daar nu blijven, tot spijt van Harry, maar tot groot genoegen van drs. Stienstra. “We hadden al 45 meter archief van de familie Scholten in ons archief. Daar is nu een paar meter bijgekomen.”

Volgens Stienstra kan met behulp van het archiefmateriaal de kennis over de tientallen ondernemingen van de familie Scholten in binnen- en buitenland aanzienlijk worden vergroot. Al zitten er ook kiekjes en felicitatie-albums in dit archief, familie-zaken waar de archivarissen iets minder verguld mee zijn. Grondlegger van het Groningse ondernemersgeslacht was Willem Albert Scholten (1819 - 1892). Hij richtte een imperium op van fabrieken van aardappelmeel, karton, stroop, glucose, spiritus, en suiker. Op zijn 70ste verjaardag bezat hij 22 ondernemingen: niet alleen in oost-Groningen maar ook in Duitsland, Polen en Rusland. Tevens had hij dertig boerderijen en 3300 hectare grond.

Zijn zoon Jan Evert ontwikkelde de bedrijven verder. Tot die bedrijven behoorden ook papier- en chemische fabrieken. Jan Evert maakte van 1904 - 1910 deel uit van de Eerste Kamer der Staten Generaal en gold als weldoener voor de stad Groningen die onder meer het Stadspark aan hem heeft te danken.

Maar het archief in Groningen is nog lang niet compleet. Het meest interessante gedeelte ligt nog in België bij dr. Harry Scholten in huis. Het bevat dagboeknotities van J. E. Scholten, uit de tijd dat hij in de Eerste Kamer zat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden