Scholing en Melkertbaan helpt uitstroom bijstand

DEN HAAG - Het aanbieden van scholing en gesubsidieerd werk lijkt effectiever om bijstandsgerechtigden uit de uitkering te krijgen, dan een stijging van het aantal banen door economische groei.

Die voorzichtige conclusie trekt het ministerie van sociale zaken op grond van eigen onderzoek over de periode 1998-2000.

Uit onderzoek onder vijftig grote gemeenten blijkt dat scholing en gesubsidieerd werk voor 55 procent hebben bijgedragen aan de uitstroom van het aantal bijstandsgerechtigden naar werk. De economische groei droeg 45 procent bij aan de daling van het aantal bijstandscliënten.

Het ministerie concludeert dan ook dat beleid maken voor uitkeringsgerechtigden wel degelijk effect kan hebben op het totale bestand van de bijstand. Maar het ene beleid blijkt wel effectiever dan het andere. Want ook bleek uit het onderzoek dat de intensivering van fraudebeleid -het geven van boetes en intrekken van uitkeringen- geen effect op de uitstroom van bijstand naar werk had. Ook het effect van kinderopvangsubsidie voor bijstandsgerechtigden die werk krijgen aangeboden, leverde weinig op.

Het meest succesvol in het onderzoek is gesubsidieerd werk. Voor elke subsidiebaan werd één uitkering stopgezet. Scholingsgeld leverde op negen bijstands personen één doorstroming naar werk op. Dit gunstige effect van de subsidiebanen op de bijstand gaat overigens verdwijnen. De nieuwe wet Werk en Bijstand zorgt ervoor dat gemeenten straks één pot met geld krijgen waaruit ze zowel subsidiebanen als uitkeringsgelden moeten betalen. Het kabinet wil dat subsidiebanen voortaan hooguit als een opstap voor een reguliere baan worden gebruikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden