Scholieren winnen olympiade met drinkwaterbuis

De scholieren Wouter Boot en Robert de Bruijne hebben de milieu- en wetenschapsolympiade Inespo gewonnen met hun plan om zout water om te zetten in drinkwater.

Maar liefst 4500 middelbare scholieren uit 45 landen presenteerden hun duurzame ideeën deze week in Middelburg aan een internationale jury uit het onderwijs- en het bedrijfsleven. In totaal kwamen tien Nederlandse ideeën door de voorronde. Winnaars Boot en De Bruijne, van het Calvijn College in Goes, mogen hun project DesertVapor presenteren tijdens Intel Isef, een wetenschapsolympiade in de Verenigde Staten.

Het is de tweede keer dat deze 15-jarige jongens de eerste prijs winnen. Vorig jaar stonden ze in de VS met hun uitvinding WaveEnergy. "Een apparaat dat energie opwekt met twee dynamo's, een ballon en een schuine plaat", zegt Boot vanachter zijn stand in Middelburg. "We hoopten dat het in het echt gemaakt zou worden, maar dat is helaas niet gebeurd."

De scholieren hebben hun hoop nu gevestigd op de DesertVapor. Een buis die gevuld wordt met zout zeewater. "Het zeewater verdampt doordat de zon het verhit en vervolgens condenseert het in een ander deel van de buis tot schoon drinkwater", zegt De Bruijne. "Het is bedoeld voor ontwikkelingslanden", vult Boot aan. De jongens hebben bedacht hoe ze dit idee tot een groter succes kunnen maken dan het vorige. "Patent aanvragen", zegt Boot. "We willen niet dat een ander ermee vandoor gaat."

De Olympiade nodigde bedrijven afgelopen week uit om naar de projecten te komen kijken. "Iedereen reageert enthousiast, maar er is nog niets concreets uitgekomen", zeggen de jongens. "We hopen op een investeerder en begeleiding om de DesertVapor echt te laten maken." De organisatie stuurt geïnteresseerden door naar de scholieren, maar volgens woordvoerder Arga de Bruin-Meerkerk is het aan de jongens zelf om hun idee in het echt te laten maken.

De Inespo Duurzaamheidsolympiade wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Cosmicus, DuurzaamDoor, SME Advies en IVN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden