Scholieren willen Tweede Kamer in, met of zonder kiesrecht

Alsof het er nog niet genoeg waren, meldt een 82ste politieke partij zich voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Het is het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks), dat in het geweer komt tegen onderwijs dat 'alleen nog maar lijkt te draaien om slagingspercentages en geld' en wordt beheerst door 'een verschrikkelijk rendementsdenken' dat leerlingen 'demotiveert'. Campagne voeren op scholen zou het Laks waarschijnlijk best wat electorale steun opleveren, ware het niet dat de natuurlijke achterban van het 'komitee' geen stemrecht heeft. Het is straks dus aan studenten en de ouders van scholieren om het Laks over de kiesdrempel te helpen. Vier jaar geleden moest een partij meer dan 60 duizend stemmen halen.

Welke volksvertegenwoordigers komen er voor het Laks op de lijst? In ieder geval kandidaten die op de dag dat zij de Tweede Kamer betreden, 23 maart, 18 jaar of ouder zijn. De Kiesraad zal binnen twee weken beoordelen of de kandidaten van het Laks geschikt zijn.

De scholieren moeten flink in de buidel tasten en 11 duizend euro borg storten om mee te mogen doen aan de verkiezingen. Dat geldt voor iedere partij, maar het Laks krijgt bij de Kiesraad minder waar voor zijn geld. Omdat de scholieren zo laat zijn met hun aanmelding, mogen zij hun naam niet voeren op het stembiljet. Dat is zonde van een naam die al sinds 1984 de ronde doet.

Als naamloze partij krijgt het Laks, indien de kandidaten geschikt worden bevonden, straks slechts een lijstnummer toegewezen. En dat heeft eerdere kandidaten met een naamloze lijst, denk bijvoorbeeld aan Emile Ratelband nadat hij was afgewezen als lijsttrekker van Leefbaar Nederland, nooit het pluche op geholpen.

Laura van Baars

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden