Scholieren tekenen net op tijd in op studie

Strenge deadline voor inschrijven bij de universiteit dwingt leerlingen eerder na te denken over hun studiekeuze

Vannacht verstreek de nieuwe deadline voor wie zich wil aanmelden voor een hbo- of wo-opleiding.

In het verleden konden scholieren nog met een gerust hart tot eind augustus wachten met het kiezen van een studie. Maar dat is niet langer de bedoeling.

Drie vragen over de vervroegde aanmelddatum.

En, hebben scholieren zich op tijd aangemeld?

Daar lijkt het wel op. Vorige week lagen de aanmeldingscijfers nog behoorlijk achter op schema. Pas 82 procent van het verwachte aantal scholieren had zich aangemeld bij een universiteit en 76 procent bij een hogeschool. Inmiddels is er een inhaalslag gemaakt, blijkt uit de meest recente cijfers van de Vereniging Hogescholen en universiteitenkoepel VSNU.

Het is net als met de belastingaangifte, merkt de woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen op. "Mensen wachten tot het laatste moment."

Wie is er gebaat bij de nieuwe deadline?

De aankomend studenten, zeggen de hogescholen en universiteiten. Zij worden gedwongen om eerder - nog voor hun eindexamen - na te denken over de toekomst. En dat is nodig, want veel eerstejaars vallen uit of wisselen van studie. Op de universiteit stopt 2 procent en wisselt 13 tot 21 procent. In het hbo zijn het er nog meer: bijna 15 procent stopt en zo'n 23 procent wisselt van opleiding.

"Scholieren die zich lastminute aanmelden hebben de meeste kans om uit te vallen", zegt een woordvoerster van de VSNU. Sinds dit jaar moeten instellingen de aankomende studenten bovendien hulp bieden bij het maken van hun studiekeuze. Hogescholen en universiteiten organiseren nu massaal 'matchingstrajecten' en 'studiekeuzechecks', waar potentiële studenten vaak verplicht aan moeten meedoen. "Op die manier móeten ze er wel eerder over nadenken."

Jongeren die zich te laat aanmelden mogen bovendien worden geweigerd. Hogescholen en universiteiten lopen dus minder risico op ongemotiveerde studenten in de collegebanken. "Minder uitval is voor iedereen goed: voor de student, voor de universiteit omdat die op rendement wordt afgerekend en voor de maatschappij die het minder geld kost", stelt de VSNU.

Te laat aangemeld, wat nu?

Dat verschilt per hogeschool of universiteit. Sommige, zoals de Avans Hogeschool en de Universiteit Utrecht, zijn streng: wie niet goed kan uitleggen waarom hij of zij te laat is, kan zich niet inschrijven. Anderen zijn minder streng: als bij de intake blijkt dat je gemotiveerd bent en bij de studie past, kun je gewoon in september beginnen aan bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Inholland, Saxion en Hogeschool Zeeland. Nog milder zijn ze bij onder meer de Universiteit Twente, Hogeschool Zuyd en de TU Eindhoven. Daar kunnen scholieren sowieso tot 1 september terecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden