Scholieren spellen en rekenen iets beter

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gaat de goede kant op met taal en rekenen op de basisschool. Kinderen in groep 4 en groep 8 doen het bijna over de hele linie net iets beter dan een paar jaar geleden.

De prestaties in rekenen en taal worden elk jaar precies in kaart gebracht door Cito. Het toetsinstituut doet dat sinds 2008, nadat het vorige kabinet had aangekondigd dat met name in die vakken de prestaties omhoog moesten.

Heel voorzichtig begint het erop te lijken dat de extra inzet van veel scholen bij deze vakken vruchten afwerpt. Zo'n tweeduizend scholen hebben de afgelopen paar jaar met subsidie van het ministerie van onderwijs gewerkt aan beter taal- en rekenonderwijs, vaak geholpen door deskundigen van buitenaf. De bedoeling was dat ook andere scholen zouden profiteren van de opgedane ervaringen.

Dat lijkt te lukken. Vooral in groep 8 scoren leerlingen op alle onderdelen van zowel de taal- als de rekentoetsen nu hoger dan in 2008. In groep 4 zijn tot nu toe alleen de resultaten bij rekenen licht verbeterd.

Maar de verschillen zijn klein, en volgens de onderzoekers is het nog te vroeg voor verstrekkende conclusies. Drie jaar is nu eenmaal te kort om grote en eenduidige verschillen te mogen verwachten, zeggen zij. "Daarvoor gaan veranderingen in het landelijke onderwijsniveau eenvoudigweg te langzaam."

Toch spreken de onderzoekers van 'duidelijk een positieve trend'. Als deze goede lijn nog een aantal jaren doorgetrokken wordt, voegen ze eraan toe, dan wordt er na verloop van tijd een serieuze stijging verwezenlijkt.

Vooral het gegeven dat de verbeterde prestaties in groep 8 zich over de hele linie voordoen, is volgens het Cito een goed teken. Bij taal gaat het bijvoorbeeld niet alleen om woordenschat en spelling, maar ook om leesvaardigheid.

En ook op rekengebied is de verbetering zichtbaar bij alle soorten vaardigheden, van hoofdrekenen tot breuken en procentsberekeningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden